Militarii focșăneni – acțiune umanitară în Afganistan

Filed under Eveniment

Militarii Batalionului 280 Infanterie de Infanterie Protecție a Forței ”Brave Hearts” din Focșani sunt impresionați de drama pe care o trăiesc copiii afgani. O confirmă și declarația pe care un tânăr ofițer român a făcut-o la întoarcerea dintr-o misiune de patrulare prin satele din aria de responsabilitate a militarilor români aflați în Baza Militară Aeriană Kandahar. ”Cel mai greu în această misiune este să văd câtă sărăcie este aici”, a mărturisit sublocotenentul Gheorghe Petroiu, care este comandantul unei patrule militare.

Imaginea copiilor desculți și murdari ieșind din casele insalubre, din lut și alergând pe drumuri de piatră sau de pământ în întâmpinarea mașinilor NATO, în speranța că vor primi dulciuri și sucuri, îi macină deseori pe soldați. În ciuda amenințărilor multiple întâlnite la fiecare pas, ofițerii și subofițerii români își creează condițiile necesare pentru a face și mici gesturi umanitare. La orice masă pe care o iau, fiecare dintre ei pune deoparte o doză de suc, un biscuit sau o prăjitură pentru misiunea de a doua zi. Ei sunt convinși că pe traseele de patrulare pe care le vor urma vor întâlni foarte mulți copii necăjiți. ”Copiii sunt foarte, foarte săraci. Facem de fiecare dată pachete pentru ei. Oprim în misiuni și le dăm pachete. Am cumpărat caiete, pixuri, cărți de colorat și luăm de la masă sucuri sau batoane proteice, ca să le facem ziua mai bună”, spune ofițerul Petroiu, aflat la prima sa misiune în Afganistan.

Unul dintre militari, care a ajuns de curând în cea de-a doua sa misiune în Afganistan, și-a convins fiul de șapte ani să cedeze o parte dintre jucării pentru copiii afgani.

”Sunt jucării noi pe care le-am luat de la copilul meu pentru a le face cadou acestor copii necăjiți”, susține plutonierul major Valeriu Ciobotaru. Misiunile patrulelor române presupun și întâlniri zilnice cu șefii polițiilor locale sau cu primarii satelor de la periferia Kandaharului. Momentul debarcării militarilor în localitățile respective pare a fi unul plin de speranță pentru copiii afgani. Așa s-a întâmplat vineri, în timpul unei misiuni executate de o patrulă românească în localitatea Old Sala Kalay. La scurt timp după coborârea din mașinile blindate, militarii au fost înconjurați de zeci de copii. Unii au vrut să dea mâna cu soldații, alții și-au dorit să îi salute, dar cu toții și-au dorit să primească un ”cadou”. ”Așa se întâmplă de fiecare dată când ajungem într-un sat. Uneori poate ne gândim la pericolele la care ne expunem, dar pentru ei este important și un zâmbet din partea noastră”, a adăugat plutonierul major Ciobotaru. Pentru militarii români și nu doar pentru ei, prezența copiilor în anumite zone reprezintă garanția siguranței. Experiența i-a învățat că în zonele rurale în care există foarte mulți copii afgani nivelul de pericol este mai scăzut. Rareori, insurgenții plasează dispozitive explozive improvizate sau pregătesc atacuri atunci când se află în perimetrul unde se găsesc copii.

Material preluat de pe www.armataromaniei.romilitari

Lasă un răspuns