MISIUNE DE DISTRUGERE A MUNIŢIILOR NEEXPLODATE

Filed under Comunicate de presa

 

 

Specialiştii pirotehnişti din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea au distrus controlat vineri, 19 iulie a.c., în poligonul special amenajat din comuna Năneşti, 10 elemente de muniţie rămase neexplodate în urma conflictelor armate.

Proiectilele explozive şi perforante de calibru 76, 85, 100 şi 152 mm distruse astăzi provin din timpul celui de-al doilea Război Mondial, misiunile de asanare fiind o activitate frecventă pentru pirotehniştii vrânceni. Majoritatea erau încă active, în ciuda zecilor de ani cât au stat îngropate în pământ, putând exploda în cazul manevrării necorespunzătoare. Astfel, reamintim cetăţenilor care se confruntă cu astfel de situaţii că elementele de muniţie rămase neexplodate nu trebuie atinse, ridicate ori transportate în alte locuri. De asemenea, este interzisă comercializarea lor prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase, topirea elementelor metalice ale muniţiilor, tăierea acestora cu fierăstrăul, scule electrice sau prin sudură ori folosirea muniţiilor pentru improvizarea diverselor unelte.

Orice situaţie de acest gen trebuie anunţată la numărul de apel unic pentru situaţii de urgenţă 112. Neutralizarea şi distrugerea muniţiilor se execută numai de către specialiştii pirotehnişti, care au pregătirea şi dotarea necesară pentru această misiune periculoasă.

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice

Lasă un răspuns