Acasă Economie Moneda din aur dedicată aniversării a 150 de ani de la Unirea...

Moneda din aur dedicată aniversării a 150 de ani de la Unirea Principatelor Române

267
0
Reclama

siglabnrÎn conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, Banca Naţională a României va pune în circulaţie, în scop numismatic, începând cu data de 23 ianuarie 2009, o monedă din aur, cu valoare nominală de 500 Lei, dedicată aniversării a 150 de ani de la Unirea Principatelor Române.

Caracteristicile monedei din aur sunt următoarele:

Reclama
  • valoare nominală: 500 LEI;
  • material: aur 999 ‰;
  • greutate: 31,103 grame;
  • formă: rotundă;
  • diametru: 35 mm;
  • calitate: proof;
  • margine: netedă;

Aversul prezintă stema României şi portretul domnitorului Alexandru Ioan Cuza; sub stemă, valoarea nominală a monedei – 500 LEI, iar dedesubt, anul emisiunii – 2009; la exterior, inscripţiile circulare „ROMANIA” – în partea de sus şi „ALEXANDRU IOAN CUZA” – în partea de jos.

Reversul prezintă stemele reunite ale Moldovei şi Ţării Româneşti în scuturi ovale, timbrate de o coroană princiară, simbolizând unirea celor două principate sub acelaşi suveran; la exterior, inscripţia circulară „UNIREA PRINCIPATELOR ROMANE * 24 IANUARIE 1859 *”.

Monedele, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a tematicii emisiunii, redactate în limba română, engleză şi franceză.

Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile Guvernatorului Băncii Naţionale a României şi Casierului central. Monedele vor fi prezentate în cutii adecvate, pe al căror capac este inscripţionată sigla BNR.

Tirajul emisiunii este de 250 de exemplare.

Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a monedelor din aur, din emisiunea ,,Aniversarea a 150 de ani de la Unirea Principatelor Române”, se realizează prin sucursalele Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Informatie furnizata de centru de informatii BNR