NEGLIJENŢA PROVOACĂ INCENDII

Filed under Social

Două persoane şi-a pierdut viaţa în luna ianuarie a acestui an în urma unor incendii care puteau fi evitate dacă se luau la timp măsurile corespunzătoare de prevenire. Un bărbat în vârstă de 71 ani din satul Motnău, comuna Dumitreşti şi o femeie în vârstă de 80 ani din comuna Slobozia Ciorăşti şi-au găsit sfârşitul din cauza jarului provenit de la mijloace de încălzire.

 

Datele statistice întocmite la nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Anghel Saligny” al judeţului Vrancea arată că, în perioada anotimpului rece, numărul incendiilor manifestate la gospodăriile cetăţeneşti este în creştere. În luna ianuarie a acestui an au fost înregistrate 25 astfel de evenimente, cele mai frecvente cauze ce au stat la baza producerii lor fiind coşurile de fum necurăţate şi exploatarea necorespunzătoare a sistemelor de încălzire. Din nefericire, două persoane şi-au pierdut viaţa în urma incendiilor anul acesta, alte şase decese fiind înregistrate anul trecut în condiţii similare.

Aceste tragedii puteau fi evitate dacă se respectau măsurile specifice de prevenire a incendiilor. Pentru a nu vă confrunta cu situaţii în care viaţa ori bunurile vă sunt puse în primejdie, reamintim principalele norme de apărare împotriva incendiilor.

Astfel, este interzisă utilizarea instalaţiilor de încălzire cu defecţiuni sau improvizaţii şi lăsarea lor în funcţiune nesupravegheate. Amplasaţi în faţa sobelor cu lemne o cutie metalică sau o bucată de tablă, care va asigura protecţia faţă de căderea accidentală, direct pe podea, a lemnelor aprinse sau a jarului ce ar putea determina incendierea materialelor combustibile cu care acestea ar veni in contact. Respectaţi distanţele de protecţie dintre sobe si materialele combustibile. Se interzice folosirea sobelor cu uşiţele defecte ori care nu se închid. Jăratecul şi cenuşa se vor depozita în gropi special amenajate, iar în condiţii de vânt se vor stinge cu apă.

Coşurile de fum trebuie periodic verificate, curăţate şi reparate de către personal specializat. Se interzice folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu lungime mare şi, respectiv, coturi multe montate pe lângă şi pe pereţii combustibili, în apropierea materialelor ori altor obiecte de uz casnic.

 

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice

 

 

Lasă un răspuns