Poliţiştii rutieri vă informeaza cu privire la modificarile legislative intrate in vigoare din data de 19.01.2013
Avand in vedere prevederile Legii nr. 203 din 09.11.2012 pentru modificarea si completarea OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, politia rutiera aduce urmatoarele precizari:
– Mopedul este considerat autovehicul si poate fi condus pe drumurile publice numai de o persoana care poseda fie un permis de conducere pentru categoria AM (categorie nou introdusa) fie un permis de conducere pentru orice alta categorie.
– Urmare a faptului ca mopedul este considerat autovehicul, sunt aplicabile toate prevederile referitoare la circulatia pe drumurile publice ale autovehiculelor:
- Conducerea fara permis a unui moped – este infractiune si se pedepseste cu inchisoarea.
- Conducerea unui moped neinmatriculat sau neinregistrat – este infractiune si se pedepseste cu inchisoarea.
- Nerespectarea culorii rosii a semaforului de catre un conducator de moped se sanctioneaza cu amenda prevazuta de lege (intre 300-375 lei) si cu retinerea permisului de conducere pentru 30 de zile.
- Conducerea unui moped sub influenta bauturilor alcoolice se sanctioneaza dupa aceleasi reguli ca si conducerea oricarui alt autovehicul, respectiv:
– cu retinerea permisului de conducere pentru 90 de zile si aplicarea unei amenzi contraventionale intre 630 – 1400 lei, daca fapta constituie contraventie (intre 0,11-0,40 mg/l alcool pur in aerul expirat) sau
– cu intocmirea unui dosar penal, daca valoarea alcoolemiei este peste limita legala (peste 0,40 mg/l alcool pur in aerul expirat).
In privinta ATV-urilor întâlnim urmatoarele situatii:
1. Noua lege asimileaza mopedului si cvadriciclul usor ceea ce inseamna ca noile reguli aplicabile pentru mopede vor fi aceleasi si pentru aceasta categorie de ATV-uri, care au urmatoarele caracteristici: nu depasesc 350 kg avand viteza maximă constructivă de cel mult 45 km/h şi sunt echipate cu un motor:
a) cu o cilindree de cel mult 50 cmc dacă este un motor cu ardere internă cu aprindere prin scânteie, sau
b) cu o putere maximă netă de cel mult 4 kW dacă este un alt motor cu ardere internă, sau
c) cu o putere nominală continuă maximă de cel mult 4 kW dacă este un motor electric.
ATV-urile care se supun acestor norme pot fi conduse cu orice categorie de permis, inclusiv AM.
2. ATV-urile de cel mult de 400 kg echipate cu motor cu ardere internă a cărui putere netă maximă nu depăşeşte 15 kW sau cu motor electric a cărui putere nominală continuă maximă nu depăşeşte 15 kW sunt incadrate in categoria B1, ceea ce inseamna ca acestea vor putea fi conduse numai de un posesor de permis categoria B sau B1.
3. ATV-urile care prin constructie depasesc 45 Km/h, sunt echipate cu un motoare de peste 50 cmc, sau cu motoare electrice cu o putere de peste 4kW pot fi conduse cu permis categoria A1 sau A (daca puterea maxima este de 15kW) si numai cu permis categoria A (daca puterea acestora depaseste 15kW).
Aceasta din urma categorie de ATV poate fi condusa si cu permis categoria B, daca posesorul permisului a implinit 21 ani.
Pana la aceasta data, la nivelul judetului Vrancea, au fost intocmite un numar de 6 dosare penale conducatorilor de mopede care fie nu posedau permis de conducere valabil sau/desi posedau permis de conducere, se aflau sub influenta bauturilor alcoolice, fie mopedul nu era inmatriculat sau inregistrat.
In aceasta perioada au mai fost aplicate un numar de 5 sanctiuni contraventionale pentru diferite abateri savarsite de conducatorii de mopede, care posedau permis de conducere, iar mopedul era inregistrat sau inmatriculat, dupa caz.
Atentionam posesorii de mopede sa nu le incredinteze spre a fi conduse pe drumurile publice de catre o persoana care nu detine permis de conducere, aceasta fapta fiind incriminata ca infractiune.