O viziune curajoasa: capital chinez pentru Canalul Siret Baragan

Filed under Politica

Peste 150000 de hectare de teren agricol ar putea fi irigate doar in Vrancea daca va fi dat in folosinta Canalul Siret Baragan. Dupa vizita premierului Emil Boc in China, sunt optimist ca acest proiect – de maxima importanta pentru Romania – se apropie cu pasi mari de certitudinea materializarii. Pentru judetul nostru, intrarea canalului in topul primelor cinci investitii strategice romano-chineze ar insemna o sansa extraordinara pentru revigorarea agriculturii, a industriilor conexe, dar si a turismului local.
Intentia reluarii in forta a lucrarilor la canalul Siret-Baragan, inclusiv prin preconizata infuzie de capital chinez, dovedeste viziune din partea actualului Executiv si, in ciuda carcotasilor de serviciu, un curaj care a lipsit guvernelor anterioare. Tot Guvernul actual are meritul de a fi facut viabila formula legislativa a parteneriatului public privat, care poate oferi solutia concretizarii proiectelor de acest tip.
Odata demarata investitia, pe teritoriul judetului nostru va fi realizata prima etapa a lucrarilor, pentru care exista deja un proiect tehnic viabil care dateaza inca din 1984. Cei 50 de kilometri de canal care tranziteaza Vrancea vor avea un impact major asupra agriculturii locale, datorita extinderii masive a sistemelor de irigatii. Noua sisteme de irigatii conexe viitorului canal vor deservi agricultura locala, din care trei nou create. In total, suma necesara finalizarii acestui prim tronson al investitiei este de aproape 750 milioane de euro.
Observ ca de cand Guvernul Boc a pus Canalul Siret –Baragan pe lista investitiilor strategice, reprezentantii USL au trecut de la ridiculizarea proiectului la acuzatii penibile de plagiat. Mai merita vreun comentariu asemenea abordare? (preluare de pe blogul deputatului PDL Vrancea Alin Trasculescu)

Lasă un răspuns