Acasă Politica OFL denunță lipsa unor politici reale și coerente pentru familiile din România...

OFL denunță lipsa unor politici reale și coerente pentru familiile din România – comunicat de presa

175
0
Reclama

Organizația Femeilor Liberale, în colaborare cu Institutul Liberal „I.C.Brătianu”, a organizat dezbaterea „Necesitatea unor politici publice în sprijinul familiilor din România”. Dezbaterea a plecat de la constatarea că actualul guvern nu are politici reale și coerente în sprijinul familiilor din România.

Nici Guvernul prezent, nici guvernările anterioare ale coaliției PDL, nu au și nu au avut în centrul politicilor familia, iar deciziile luate au lovit grav fiecare membru al familiei. Exemplele sunt numeroase : la noii născuți s-au tăiat fondurile pentru trusou, s-au redus indemnizațiile pentru creșterea copiilor, se fac noi experimente cu posibile efecte grave asupra copiilor, prin modificarea Legii Învățământului. Pierderea locurilor de muncă ale părinților afectează în același mod, foarte grav, familia românească. De curând, acordarea alocațiilor de copii sunt condiționate de plata impozitelor, astfel îngreunând viața suficient de dificilă a unor pături sociale. Starea de sănătate a populației este precară.

Reclama

La dezbaterI au participat : Lucia Varga, deputat, președinte al OFL, Daniela Zaharia, director executiv Institutul Liberal „Brătianu”, Mariana Câmpeanu, deputat, fost Ministru al Muncii și Protecției Sociale, Alice Ratyis, National Democratic Institute, Alin Ciupală, istoric și Elena Stănculescu, psiholog.

În afară de faptul că acest Guvern nu ia măsuri în sprijinul familiei, abandonează chiar și măsurile bune existente anterior. Am înregistrat, în plus, așa cum ne-au obișnuit, din păcate, promisiuni neonorate legate de familie : 400 de grădinițe, pentru care s-au făcut declarații publice că vor fi construite, nu s-au materializat niciodată, nici măcar la nivel de proiect. Familiile din România sunt din ce în ce mai afectate de aceste măsuri. Puterea a ignorant dialogul cu reprezentanții societății civile, sindicatele, asociațiile care erau porta-vocea familiilor”, a spus Lucia Varga, președintele Organizației Femeilor Liberale.

Dovada este o evaluare făcută de „Coaliția 52”, în perioada septembrie 2011 până în prezent, din care reiese că 80% dintre actele normative emise de Guvern s-au făcut fără consultare, conform Legii 52 / 2003 privind transparența în administrația publică.

 

În dezbaterile publice pe care femeile liberale le-au organizat în multe județe ale țării, s-au semnalat următoarele probleme cu care familiile din România se confruntă :

– lipsa locurilor în grădinițe și creșe, și a unor sisteme de îngrijire în siguranță a copiilor, astfel încât mamele să se reîntoarcă la muncă ;

– lipsa de supraveghere a elevilor după orele de școală, în intervalul în care părinții sunt la

serviciu
– program școlar foarte încărcat, greoi, care afectează copilăria elevilor, și în același timp, un sistem de învățământ neperformant ;

– adolescenții sunt expuși în fața pericolelor delicvenţei juvenile, a consumului de etnobotanice și droguri ;

– lipsa locuințelor pentru tinerele familii ;

– lipsa locurilor de muncă pentru tineri și nu numai ;

– lipsa unor politici pentru stimularea întemeierii unei familii ;

– lipsa condițiilor civilizate de a trăi : apa curentă, canalizare, etc. ;

– acces dificil la sistemul de sănătate (cu precădere în mediul rural, în special primejdie pentru copiii nou născuți) ;

– lipsa politicilor de prevenție, la copii, la femei, pentru bolile specifice, la cetățeni în general
– dificultăți întâmpinate de familiile active în a asigura ingriirea persoanelor în vârstă și bolnave.

Concluziile dezbaterii au fost că, fără o politică într-adevăr coerentă a statului în sprijinul familiei, în România, lucrurile pot fi dramatice.

În programele de guvernare ale Uniunii Social Liberale, sunt incluse măsuri în sprijinul familiilor, în toate domeniile sensibile pentru acestea, programe care au fost elaborate în urma unor consultări cu societatea civilă.

 

Bucureşti, 28 februarie 2012 Organizația Femeilor Liberale

Lasă un răspuns