Acasă Eveniment ONG-urile media cer respingerea proiectului de Lege a profesiei de jurnalist

ONG-urile media cer respingerea proiectului de Lege a profesiei de jurnalist

225
0
Reclama

Organizaţiile profesionale din mass-media solicită Comisiei pentru cultură, artă şi mijloace de informare în masă respingerea Proiectul de Lege a profesiei de jurnalist (L162/2011), iniţiat de senatorul liberal Ioan Ghişe. În plus, dat fiind faptul că proiectul a fost redactat fără consultarea niciuneia dintre organizaţiile breslei, şi a faptului că în perioada următoare Comisia urmează să ia în dezbatere proiectul de Lege, organizaţiile solicită, printr-o scrisoare deschisă, permisiunea de a participa la discuţii. ONG-urile media consideră că proiectul de lege încalcă dreptul la libertatea de exprimare şi libertatea presei, proiectul fiind în contradicţie cu legislaţia din majoritatea statelor Uniunii Europene.

„Proiectul încalcă grav libertăţile individuale, condiţionând practicarea profesiei de jurnalist de obţinerea unei „cărţi de jurnalist” şi de efectuarea unor examinări psihologice periodice; ignoră modul în care funcţionează o redacţie prin introducerea obligativităţii cabinetelor jurnalistice; introduce concepte absurde din punct de vedere legal, precum „cvasi-delictul de presă”. Cel puţin jumătate din proiectul de lege conţine prevederi care se încadrează într-un cod etic, nu într-o lege, ceea ce excede în mod evident scopul procesului de legiferare”, arată organizaţiile semnatare ale unui punct de vedere asupra acestui proiect.

Reclama

Solicitarea de respingere a acestui proiect se bazează pe faptul că unele prevederi contravin principiilor constituţionale şi normelor şi modelelor europene. „Însăşi ideea unei legi care să reglementeze activitatea presei, în afara cadrului legal deja menţionat, este desuetă şi neavenită. Proiectul de lege a stârnit deja stupoare şi îngrijorare la nivel European şi adoptarea lui ar supune Parlamentul României unor critici dure atât din interior cât şi din exterior”, se mai arată în documentul semnat de ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie, Convenţia Organizaţiilor de Media, Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind, Uniunea Jurnaliştilor Maghiari din România, Uniunea Ziariştilor Profesionişti, AltPHel, Societatea Jurnaliştilor Galaţi, Asociaţia Femeilor Jurnalist din România – Ariadna şi Asociaţia PublicMedia.

Lasă un răspuns