Parlamentul European a adoptat extinderea directivei privind stabilirea cerinţelor în materie de proiectare ecologică la produsele cu impact energetic. Proiectarea ecologică are ca scop reducerea impactului produselor asupra mediului pe tot parcursul ciclului de viaţă al produsului. În prezent, cerinţele în acest domeniu se aplică numai produselor consumatoare de energie precum uscătoarele de păr, calculatoarele și frigiderele. De acum înainte cerinţele de proiectare ecologică se vor aplica și produselor care pot contribui la reducerea consumului energetic precum ferestrele, produsele utilizate în construcţii, materialele de izolaţie, detergenţii și dispozitivele de utilizare a apei.
Magor Imre Csibi (Partidul Naţional Liberal) a elaborat raportul Parlamentului European, susţinând o extindere a domeniului de aplicare al directivei și eficientizarea consumului de resurse per ansamblu. Eforturilor Parlamentului European au condus la o clarificare a definiţiei produselor cu impact energetic și la o mai bună integrare a parametrilor de utilizare eficientă a resurselor și de reducere a impactului produsului asupra mediului pe durata întregului ciclu de viaţă. De asemenea, Comisia Europeană s-a angajat să evalueze adaptarea prezentei metodologii în vederea unei viitoare extinderi a domeniului de aplicare al directivei la toate produsele.
„Sistemele actuale de producţie şi consum duc la epuizarea accelerată a resurselor naturale, afirmă Magor Csibi. 80% din impactul de mediu al produselor se poate determina în faza de proiectare. Îmbunătăţind proiectarea produselor, putem evita risipa de resurse și îi putem oferi consumatorului produse mai eficiente, mai sigure și cu o durată de viaţă mai lungă. Extinderea aplicării cerinţelor de proiectare ecologică la produsele cu impact energetic, precum ferestrele sau robinetele, este un prim pas spre o politică a produselor ecologice mai ambiţioasă. In viitor, consider că este necesar ca cerinţele de proiectare ecologică să se aplice tuturor produselor.”
„Printr-o colaborare fructuoasă între Comisia Europeană, Consiliul de Miniştri şi Parlamentul European s-a făcut un pas important spre un viitor cu emisii reduse de carbon. Avem nevoie de mai multe tehnologii inovatoare de mediu pentru a combate schimbările climatice dar şi pentru a depăși actuala criză economică. Directiva votată astăzi va crea multe noi oportunităţi de afaceri în special pentru întreprinderile mici şi mijlocii si va facilita economiile de energie rentabile „, au afirmat într-o declaraţie comună Günter Verheugen, Vice-preşedinte al Comisiei Europene şi Comisar european pentru industrie şi Andris Piebalgs, Comisar european pentru energie.