Acasă Eveniment Plafonarea prețului la energie va fi un nou eșec catastrofal al Guvernului...

Plafonarea prețului la energie va fi un nou eșec catastrofal al Guvernului PSD-PNL

79
0
Reclama
Ultima schemă de plafonare a prețurilor la energie va fi un nou eșec catastrofal al Guvernului PSD-PNL în criza energetică din România dacă nu va fi modificată radical în Parlament.
În calitate de parlamentar Forța Dreptei, am depus ieri la Comisia de energie din Senat mai multe amendamente la ultima ordonanță din energie, OUG 119, care să corecteze aberațiile Guvernului PSD-PNL.
Dincolo de problemele majore pe care OUG 119 le creează în sistemul energetic, chiar cu riscul de a lăsa pe unii români fără furnizori de energie în prag de iarnă, schema PSD-PNL de plafonare a prețurilor din energie este o bătaie de joc pentru mulți clienți casnici și pentru multe activități economice și sociale care nu pot beneficia în mod egal de un preț plafonat la energie.
Primul amendament la Ordonanța 119 pe care l-am depus este o corecție de bun simț pentru clienții casnici care depășesc un consum mediu lunar de 300 kWh.
În primul rând, nu se justifică în niciun fel reducerea limitei de consum lunar de la 300 kWh la 255 kWh. Este pur și simplu o decizie din pix care exclude o categorie importantă de familii mai numeroase care în mod justificat au un consum mai ridicat de energie.
În al doilea rând, OUG 119 continuă o aberație care a existat și în celelalte scheme de plafonare de până acum. Dacă un client casnic nu s-a încadrat în limita de consum lunar de 300 kWh in anul 2021 nu poate beneficia acum de un preț plafonat pentru întreaga cantitate de energie consumată.
Aici avem de-a face cu o discriminare neconstituțională crasă pentru consumatorii de energie care depășesc limita de consum lunar de 300 kWh.
Amendamentul pe care l-am depus în acest caz corectează această aberație si prevede un preț final facturat plafonat de 0,80 lei/kWh pentru un consum lunar de până la 300 kWh iar diferența care depășește limita de consum lunar de 300 kWh să fie plătită la prețul din piață.
Al doilea amendament face parte din propunerea legislativă pe care am inițiat-o alături de colegii parlamentari din Forța Dreptei încă de începutul crizei prețurilor din energie: eliminarea certificatelor verzi și a bonusului de cogenerare din prețul final facturat la energia electrică.
În condițiile actuale din piața de energie, certificatele verzi și bonusul de cogenerare nu mai au nicio justificare pentru că nivelul ridicat al prețurilor la energie acoperă integral costurile cu investițiile din energia regenerabilă iar bonusul de cogenerare a devenit o subvenție mascată pentru pierderile producătorilor de energie termică care nu mai au nicio scuză acum.
Eliminarea certificatelor verzi și a bonusului de cogenerare ar reduce imediat prețul final facturat la energia electrică cu aproape 10% și împreună cu o reducere a TVA de la 19% la 5% la energie, reducerea prețurilor la energie ar fi de aproape 30%. Chiar nu înțeleg de ce Guvernul PSD-PNL refuză să adopte această soluție concretă pe care eu am inițiat-o alături de parlamentarii Forța Dreptei încă de la începutul acestui an pentru reducerea prețurilor la energie.
Ultimele două amendamente pe care le-am depus la Ordonanța 119 se referă la câteva categorii importante de activități economice și sociale care au fost ignorate de Guvernul PSD-PNL: cluburile sportive și bisericile. Astfel, mă bucur că o primă inițiativă a unei organizații locale Forța Dreptei din Ilfov a devenit un amendament legislativ și urmează să fie dezbătut și votat în Parlamentul României.
La propunerea organizație locale Forța Dreptei Pantelimon, am depus un amendament la Ordonanța 119 astfel încât structurile sportive care desfășoară activități sportive în spații închise (bazine de înot, patinoare, etc.) să beneficieze de un preț final plafonat la energie de 1 leu/kWh pentru 85% din consumul de energie.
Realitatea este că multe familii au dificultăți tot mai mari cu plata abonamentelor pentru copiii care practică astfel de sporturi pentru că prețurile aproape s-au dublat din cauza costurilor ridicate la energie și mulți copii riscă să renunțe la pasiunea lor. Simplu spus, dacă România mai vrea un nou campion David Popovici, Guvernul trebuie să sprijine accesul copiilor la bazinele de înot dar și la celelalte sporturi în spații închise.
În fine, în categoria activităților sociale care beneficiază de un preț plafonat la energie am cerut includerea și a unităților de cult ale cultelor religioase recunoscute în România pentru că nu mi se pare normal ca bisericile din România să fie excluse din schema PSD-PNL de plafonare a prețurilor la energie. Cetățenii care participă la activități religioase au aceleași drepturi din taxele și impozitele pe care le plătesc pentru a beneficia de condiții egale de sprijin din partea statului.
Aceste amendamente pe care le-am depus la Comisia de energie din Senat urmează să fie dezbătute și votate în Parlamentul României. Dacă majoritate PSD-PNL-UDMR mai are o urmă de luciditate și de bun simț față de românii care sunt nedreptățiți de ultima lor schemă de plafonare a prețurilor de energie ar trebui să susțină și să aprobe amendamentele pe care le-am depus cu susținerea colegilor parlamentari din Forța Dreptei.
Forța Dreptei are soluții pentru români!
Deputat Ionel Dancă – Forța Dreptei
Reclama
Articolul precedentCentrul Cultural Vrancea are un manager interimar
Articolul următorInstabilitate atmosferică în zona de munte
Ziar online de stiri si informatii din Vrancea

Lasă un răspuns