Domnule ministru Daniel Constantin, ați declarat că, până în martie 2015, Programul Național de Dezvoltare Rurală va fi demarat!
Ați folosit PNDR 2014-2020 ca element de propagandă politică, ați abuzat de el și de încrederea țăranilor români. Ca să serviți interesele electorale ale șefului dumneavoastră, Victor Ponta, ați organizat cu fast chiar două lansări ale Programului, una în mai 2014, iar cealaltă în martie 2015. Ambele în prezența premierului și ambele fără nicio susținere legală de la Bruxelles, pentru că România a primit acceptul formal al Comisiei Europene mult mai târziu.
Draftul PNDR trebuia transmis Comisiei Europene cel mai târziu până la începutul anului 2014, dar l-ați depus cu o întârziere de 6 luni! Și atunci a fost depus un proiect plin de greșeli, așa că nu a fost aprobat! Din cauza incompetenței, proiectul PNDR v-a fost returnat de mai multe ori până la data aprobării, cu sute de pagini de observații! La un simplu calcul matematic, putem constata că draftul PNDR, depus la 1 iulie 2014, a avut nevoie de un an ca să fie aprobat, la data de 26 mai 2015, pentru că ați primit multe amendamente de făcut, de parcă nu erați ministru al agriculturii de atâta timp!
Deși suntem la începutul lunii iulie 2015, PNDR nu s-a aplicat nici pentru 1% din proiecte, din cauza angajamentelor dvs. neonorate, iar urmarea este că România a pierdut doi ani din cei 7 în care putea accesa fonduri europene!
S-a solicitat Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), responsabilă cu aplicarea PNDR, ca ghidurile solicitantului și criteriile de eligibilitate să fie întocmite împreună cu beneficiarii proiectelor.
S-a întâmplat așa, dar numai în declarațiile politice ale reprezentanților Ministerului Agriculturii, nu și în realitate! Iar banii nu sunt repartizați pe realitățile și nevoile din agricultură!
În 2016, când nu veți mai fi ministru, vom constata că accesarea fondurilor europene prin PNDR-ul 2007-2013 a fost mai bună decât cea actuală. Estimăm că acești 2 ani vor fi pierduți financiar pentru fermierii români. În perioada 2014-2015 avem zero lei absorbție fonduri europene din noul buget al Uniunii!
Care este numărul cererilor înregistrate de APIA începând cu data de 16 iunie 2015 pentru subvenții fără penalități, dar și al celor cu penalități?
Vă întrebăm acest lucru pentru că activitatea de depunere a cererilor de către fermieri la APIA nu s-a încheiat în termenul legal, ea continuând cu penalități pentru cei ce nu au reușit să finalizeze această operațiune. Bulversarea activității de depunere a cererilor de către fermieri la APIA pentru obținerea subvențiilor vi se „datorează”, domnule ministru Daniel Constantin! După informațiile noastre, paguba creată de dvs. depășește 90 milioane de euro, sumă calculată la o medie de doar 15 zile de întârziere.
După ce că ați emis foarte târziu ordonanța privind subvențiile, OUG nr. 3/2015 din 18 martie 2015, actul normativ a trebuit să fie modificat de nenumărate ori, ca să poată fi aplicat! Ați ajuns să faceți presiuni în Parlament ca să prelungiți termenul limită de depunere a cererilor, numai ca să vă acoperiți greșelile.
De altfel, știți și dvs, că între 18 martie 2015 și 14 mai 2015, când a fost adoptată legea de aprobare a acestei controversate ordonanțe, APIA nu a putut lucra deloc, activitatea fiind blocată din cauza sintagmei de “utilizator legal” introdusă chiar de dvs. în prima ordonanță.
Agricultorii au mai avut parte de un șoc, printr-o nouă ordonanță (OUG nr. 15/3 iunie 2015), completată de Ordinul ministerial nr. 1468, publicat cu doar cinci zile înainte de expirarea termenului de depunere a cererilor de subvenții, adică 15 iunie!
Ca haosul legislativ să fie deplin, ordonanța din 3 iunie mai trebuie modificată o dată, după cum ați solicitat deja Parlamentului!
Iată de ce, agricultorii care depun cereri după 15 iunie, domnule ministru, cu plata penalității de 1% pentru fiecare zi de întârziere, ar trebui despăgubiți cu bani direct din buzunarul dvs.!
Și pentru că tot suntem la capitolul plăți pe suprafață, puteți să le spuneți concret fermierilor cât va fi contribuția de la bugetul statului român pentru plățile pe suprafață? În aceste condiții, considerăm că dvs, domnule ministru Daniel Constantin, și Guvernul României sunteți direct răspunzători de pierderile suferite de agricultorii români!
Situația fermierilor români este una delicată în acest moment. Vremea nu ține cu agricultura, dar nici statul. O mare parte din banii pe care trebuiau să-i încaseze nu le-au ajuns în conturi nici până astăzi. Este vorba despre recuperarea TVA-ului, fermierii fiind revoltați că aceste sume au întârziere de 5-6 luni și nimeni nu știe când, cum sau dacă se vor mai plăti. Toți fermierii sunt afectați de întârzierea plăților, iar sumele pe care statul le datorează sunt uriașe.
Nici subvenția la motorină de pe trimestrul IV al anului 2014 nu a ajuns în conturile agricultorilor! Cu șase luni întârziere, Ministerul Agriculturii, s-a chinuit să promoveze un proiect de Ordin pentru subvenționarea motorinei 2015, care este abia în stadiul de consultare publică. Procedurile stipulate de Ordin sunt făcute să lungească termenul de rambursare a accizei, iar fermierii creditează în continuare Guvernul din care faceți parte!
Aceasta este o situație critică și fermierii sunt revoltați de atitudinea Executivului care anunță că avem excedent bugetar, dar nu se plătesc banii la care fermierii au dreptul!
Nini Săpunaru, preşedintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice