Polițiștii cu ochii pe hoții de lemne

Filed under Social

 

În perioada 2 – 7 mai a.c., polițiștii vrânceni au continuat acțiunile pe linia prevenirii și combaterii delictelor silvice privind exploatarea, transportul, deținerea și comercializarea materialelor lemnoase, fiind constatate următoarele:

 

La data de 2 mai a.c, ora 09:00, pe DN 2L – comuna Cîmpuri, a fost depistat un bărbat din localitate, care transporta cu o autoutilitară material lemnos (lăturoaie din specia molid), care proveneau de la un depozit al unei societăți comerciale din comuna Soveja, fără a deține documente legale de proveniență.

Ulterior, conducătorul auto a prezentat polițiștilor un aviz de însoțire secundar emis la ora 10:22, de către administratorul societății expeditoare din comuna Soveja, pentru a asigura proveniența materialului lemnos.

În cauză a fost întocmit dosar penal, fiind efectuate cercetări față de administratorul societății sub aspectul comiterii infracțiunii de „fals în înscrisuri sub semnătură privată”, faptă prevăzută și pedepsită de art. 322 alin. (1) din Codul Penal, iar conducătorul auto a fost sancționat contravențional potrivit prevederilor art. 19 alin. (1) lit. a din Legea nr. 171/2010 actualizată, fiind dispusă măsura complementară a confiscării materialului lemnos și a mijlocului de transport.

 

La data de 3 mai a.c, ora 16:00, în fondul forestier de pe raza comunei Poiana Cristei, s-a constatat faptul că un bărbat din localitate, ar fi tăiat fără drept și sustras arbori din specia stejar dintr-o suprafață de pădure aflată în administrarea Ocolului Silvic Dumitrești.

În cauză a fost  întocmit dosar penal, fiind efectuate cercetări sub aspectul comiterii infracțiunilor de „tăiere fără drept de arbori” și „furt de arbori”, fapte prevăzute și pedepsite de art. 107 și art. 109 din Legea nr. 46/2008 Rep. – Codul Silvic.

 

La data de 5 mai a.c, ora 17:00, pe DN 2L – comuna Cîmpuri, a fost depistată o autoutilitară condusă de un bărbat  din comuna Vizantea Livezi, care transporta material lemnos (lemn de foc din specia fag), fără documente legale de proveniență.

În cauză s-a procedat la sancționarea contravențională a conducătorului auto potrivit art. 19 alin. (1) lit. a din Legea nr. 171/2010 actualizată, fiind dispusă măsura complementară a confiscării materialului lemnos și a mijlocului de transport.

 

La data de 7 mai a.c, ora 09:00, pe DJ 205D – localitatea Năruja, a fost depistat un bărbat din comuna Nereju, care transporta cu o autoutilitară  cantitatea de 7,00  mc. cherestea din specia rășinoase, cu un aviz de însoțire secundar, al cărui termen de valabilitate expirase.

În cauză s-a procedat la sancționarea contravențională a bărbatului pentru încălcarea prevederilor art. 19 alin. (2) lit. b din Legea nr. 171/2010 actualizată, fiind dispusă măsura complementară a confiscării cantității de 7,00 mc. material lemnos.

 

La data de 6 mai a.c, în fondul forestier de pe raza comunei Broșteni, s-a constatat faptul că un bărbat din localitate ar fi tăiat fără drept arbori din specia gorun din pădurea situată în punctul ,,Căpătanu”, proprietate a altui bărbat.

În cauză a fost întocmit dosar penal, fiind efectuate cercetări sub aspectul comiterii infracțiunilor de „tăiere fără drept de arbori” și „furt de arbori”, fapte prevăzute și pedepsite de art. 107 și art. 109 din Legea nr. 46/2008 Rep. – Codul Silvic.

 

La data de 2 mai a.c, în urma controlului efectuat la o societate din comuna Nereju, s-a constatat că depozitul de material lemnos al societății nu era împrejmuit, potrivit prevederilor H.G. nr. 470/2014.

În cauză s-a procedat la sancționarea contravențională a societății pentru încălcarea prevederilor art. 21 lit. b din Legea nr. 171/2010 actualizată.

 

La data de 4 mai a.c, în urma controlului efectuat la o societate din comuna  Nereju s-a constatat că depozitul de material lemnos al societății nu era împrejmuit, potrivit prevederilor H.G. nr. 470/2014.

În cauză s-a procedat la sancționarea contravențională a societății pentru încălcarea prevederilor art. 21 lit. b din Legea nr. 171/2010 actualizată.

 

La data de 3 mai a.c, în urma controlului materialului lemnos pe raza comunei Broșteni, a fost depistat un bărbat din comuna Mera, care efectua al doilea transport de material lemnos cu o autoutilitară în baza aceluiași aviz de însoțire.

De asemenea, s-a mai constatat faptul că bărbatul, în calitate de emitent al avizului de însoțire, nu a respectat prevederile H.G. nr. 470/2014, în sensul că nu a făcut mențiuni la rubrica „Specificație”.

În cauză s-a procedat la sancționarea contravențională a conducătorului auto potrivit prevederilor art. 19 alin. (1) lit. i și art. 21 lit. d din Legea nr. 171/2010 actualizată, fiind dispusă măsura complementară a confiscării cantității de 4,00 mc. material lemnos.

 

La data de 5 mai a.c, s-a constatat că un bărbat din comuna Broșteni, în calitate de pădurar în cadrul Ocolului Silvic Focșani și gestionar al unei partizi de masă lemnoasă aflată în curs de exploatare, a emis un aviz de însoțire primar, în care a consemnat un număr de înmatriculare al mijlocului auto încărcat diferit de numărul de înmatriculare introdus în aplicația Wood Tracking.

În cauză s-a procedat la sancționarea contravențională a Ocolului Silvic Focșani potrivit prevederilor art. 19 alin. (3) lit. a din Legea nr. 171/2010 actualizată, fiind confiscată contravaloarea cantității de 5,00 mc. material lemnos.

 

La data de 5 mai a.c, în urma controlului efectuat la o societate  din comuna Nereju, s-a constatat că aceasta  a expediat cantitatea de 7,79 mc. lemn de foc din specia fag fără proveniență legală.

De asemenea, societatea nu a deținut registrul de evidență al intrărilor – ieșirilor de materiale lemnoase la depozitul societății, fapt pentru care s-a procedat la sancționarea contravențională a administratorului societății conform art. 19 alin. (1) lit. h și art. 21 lit. l din Legea nr. 171/2010 actualizată, fiind confiscată contravaloarea cantității de 7,79 mc. material lemnos.padure-in-flacari

Lasă un răspuns