Având în vedere prioritățile naționale și locale de prevenire, în perioada 7- 14 septembrie a.c., polițiștii de la Compartimentul de Analiză si Prevenire a Criminalității, Serviciul de Ordine Publică și cei de la Investigații Criminale, au desfăşurat activităţi de prevenire în comunele Corbița, Ploscuțeni, Dumbrăveni, Sihlea, Soveja și Cîmpuri.
Scopul acestor activităţi îl reprezintă implicarea membrilor Grupurilor de acţiune comunitară de la nivelul fiecarei comune, informarea cetăţenilor asupra riscului de victimizare la care sunt expuşi şi măsurile de autoprotecţie pe care trebuie să le adopte pentru a nu deveni victime.
Ocrotirea patrimoniului prin normele dreptului penal a constituit dintotdeauna un obiectiv prioritar al oricărui sistem de drept, patrimoniul reprezentând o componentă importantă a vieţii de zi cu zi a oricărei persoane fizice sau juridice.
Infracţionalitatea este un fenomen care evoluează şi suferă modificări alături de societatea în care se manifestă.
În esenţă, criza economică generează criminalitatea de subzistenţă care include infracţiunile generate de sărăcie, de la furtul unor lucruri mărunte până la infracţiuni comise cu violenţă .
Din analizele realizate a rezultat faptul că o condiţie favorizantă a acestor genuri de infracţiuni este reprezentată de comportamentele neglijente ale viitoarelor victime, aspect ce poate fi remediat în mod real printr-un proces de „educare” a cetăţenilor în spirit civic şi determinarea adoptării unei atitudini corespunzatoare faţă de protecţia propriilor bunuri.
Pentru a face cât mai dificilă acțiunea răufăcătorilor și a facilita o supraveghere și o intervenție rapidă a poliției, autoritățile locale, cetățenii și organizațiile neguvernamentale pot participa prin luarea următoarelor măsuri:
ADMINISTRATIVE:
EDUCATIVE:
RECOMANDĂRI PENTRU PREVENIREA INFRACȚIUNILOR DE LOVIRE ȘI ALTE VIOLENȚE
COMPARTIMENTUL DE ANALIZĂ ŞI PREVENIRE A CRIMINALITĂŢII
Comisar de poliţie
Comentarii recente