Pompierii vrânceni sărbătoresc Ziua Pompierilor din România

Filed under Eveniment

Înscrisă în cartea tradiţiilor de luptă a poporului român ca pagină nepieritoare de glorie şi patriotism, ziua de “13 Septembrie” ne prilejuieşte evocarea curajului şi devotamentului pompierilor militari români care au apărat cauza Revoluţiei de la 1848, dovedind astfel lumii întregi că, pe meleagurile noastre străbune arde mereu flacăra vie a dorinţei şi voinţei întregului popor de a-şi apăra identitatea naţională. Anul acesta se împlinesc 171 de ani de la memorabila Bătălie din Dealu Spirii, în care 166 de ostaşi pompieri, conduşi de căpitanul Pavel Zăgănescu, au luptat eroic împotriva celor aproape 6000 de soldaţi ai oştirii otomane.

Pentru a celebra importanţa acestei zile, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Anghel Saligny” al judeţului Vrancea a organizat o serie de evenimente care vor debuta cucompetiţiile sportivesusţinute în perioada 10-13 septembrie, în cadrul ediţiei a XV-a, „Cupa 13 septembrie”.

Ziua Pompierilor din România va fi sărbătorită vineri, 13 septembrie, prin organizarea unei ceremonii militare care va avea loc la sediul instituției, începând cu ora  10:30. În cadrul festivității vor fi înaintaţi în gradul următor, înaintea expirării stagiului minim în grad, un ofițer și șapte subofițeri care au obţinut rezultate excepţionale pe plan profesional. De asemenea, vor fi desemnați ”Pompierul de onoare al județului” și ”Salvatorul de onoare al județului” în anul 2019 și vor fi înmânate diplome de merit personalului care s-a remarcat prin îndeplinirea exemplară a atribuţiilor de serviciu.

Totodată, personalul voluntar din cadrul S.V.S.U. care s-a remarcat prin activităţile de prevenire şi gestionare a situaţiilor de urgenţă desfăşurate, pe baza propunerilor înaintate de către primari, va fi recompensat cu „citarea prin Ordin de Zi pe Unitate” al I.S.U. Vrancea

Cu acelaşi prilej, vineri, 13 septembrie, între orele 10.00-16.00, porțile tuturor subunităților din județ vor fi deschise, pompierii vrânceni pregătind pentru cei în slujba cărora se află, o serie de acțiuni specifice armei nobile pe care o reprezintă. Cu această ocazie vor fi organizate ateliere „Pompier pentru o zi”, precum și puncte de informare preventivă unde vor fi distribuite materiale cu recomandări specifice iar vizitatorii vor fi informaţi despre riscurile specifice şi modul de comportare în diferite situaţii de urgenţă.

Sărbătoarea constituie totodată un prilej de comemorare a eroilor pompieri care s-au jertfit pe altarul datoriei pentru salvarea şi ajutorarea semenilor. În acest context, în data de 14 septembrie,  va avea loc oficierea unei slujbe religioase la mormântul pompierului vrâncean, maior post-mortem Liviu Mihalache, căzut la datorie în urma unui incendiu în data de 10 februarie 2000.

Cinstirea memoriei pompierilor militari care au făcut sacrificiul suprem pentru a-şi îndeplini menirea constituie o obligație morală și un reper de onoare și patriotism pentru generația actuală și pentru cele viitoare. Prin misiunile îndeplinite, pompierii reprezintă o verigă esențială în interiorul societății românești, care asigură întărirea sentimentului de securitate.

La ceas aniversar, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea se prezintă ca o structură flexibilă, modernă şi eficientă în gestionarea intervenţiilor de orice natură, capabilă să asigure un climat de încredere şi siguranţă cetăţenilor, încadrată cu profesionişti ale căror priorităţi sunt apărarea vieţii, a bunurilor şi protejarea mediului înconjurător în situaţii de urgenţă.

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice al I.S.U. Vrancea

Lasă un răspuns