Prefectura și Direcția Agricolă Vrancea să urgenteze demersurile pentru acordarea despăgubirilor către legumicultorii din Țifești, afectați de fenomene meteo extreme

Filed under Eveniment

În urma vizitei pe care am efectuat-o luni, 22 aprilie, în comuna Țifești, la invitația primarului Gabriel Postolache și a câtorva legumicultori din zonă, care au suferit pagube semnificative în urma fenomenelor extreme, cer imperativ instituțiilor abilitate, în speță Instituției Prefectului Vrancea și Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Vrancea, să urgenteze demersurile pentru acordarea de despăgubiri acestor agricultori.

Potrivit situației centralizate la nivel de comuna Țifești, trimisă ulterior și către Instituția Prefectului Vrancea, pe 10 martie 2019, în urma unor rafale puternice de vânt, cu aspect de vijelie, viteza vântului depășind 75 km/oră, nu mai puțin de 25 de gospodării cu solarii au fost afectate.

Comisia constituită să înregistreze pagubele arată că stricăciunile rezultate în urma fenomenelor hidrometrice periculoase în curțile oamenilor din satele componente ale comunei Țifești sunt și de 100%, fiind puse la pământ atât structurile de susținere ale solariilor, cât și foliile, și compromise răsadurile de legume și plante aromatice puse de agricultori.

În cursul zilei de luni, am mers în două gospodării afectate major de vântul puternic, sătenii spunând că au pierdut cantități de zeci de tone de legume, care s-ar fi făcut în solariile puse la pământ de fenomenele meteo extreme. În cazul celor doi agricultori, oamenii au recuperat ce s-a mai putut din structurile de lemn și din răsaduri, însă pentru a încerca să nu ajungă la un sezon total compromis, aceștia s-au împrumutat pentru a putea reconstrui solariile.

Primarul localității, Gabriel Postolache, a precizat că încă nu a primit un răspuns oficial din partea Prefecturii și a Direcției Agricole pentru a putea răspunde întrebărilor oamenilor care așteaptă, de luna trecută, din partea Guvernului, despăgubiri pentru pagubele produse pe o suprafață totală de nu mai puțin de 2,50 hectare de teren.

Un ajutor din partea instituțiilor statului este absolut necesar mai ales că Țifești este o comună care trăiește din cultura pământului.

Deputat Ion Ștefan

Lasă un răspuns