PRIMA ETAPA A COMPETIŢIEI DE DESCARCERARE SI PRIM AJUTOR CALIFICAT

Filed under Eveniment

 

Echipele reprezentative din şapte inspectorate judeţene pentru situaţii de urgenţă s-au aliniat marţi, 9 iulie a.c., la startul etapei zonale a Competiţiei naţionale de descarcerare şi acordare a primului ajutor calificat desfăşurată la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea.

Competiţia a debutat într-un cadru festiv, cu arborarea Drapelului de Stat în acordurile Imnului Naţional al României, în prezenţa loturilor reunite ale echipelor participante şi a reprezentanţilor autorităţilor şi instituţiilor publice locale. Concursul a cuprins două probe, pe parcursul cărora echipele de profesionişti şi-au demonstrat abilităţile, priceperea şi capacitatea de muncă în echipă, fiind apreciate atât îndemânarea şi rapiditatea, cât şi respectarea cu stricteţe a tehnicilor specifice de intervenţie.

Obiectivul principal al probei descarcerarea din autovehicule a constat în dezvoltarea competenţelor profesionale în ceea ce priveşte salvarea victimelor, urmărindu-se comanda intervenţiei, siguranţa, tehnicile de descarcerare, îngrijirea prespitalicească şi folosirea eficientă a echipamentului. De asemenea, s-a urmărit identificarea celor mai bune practici/tehnici de descarcerare din vehicule şi promovarea unor idei inovatoare în acest domeniu.OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAFiecare echipă a fost compusă din şase membri, iar prima etapă a probei a constat în extragerea unei victime blocate într-un autoturism în urma unui accident rutier. La această etapă fiecărui echipaj i-au fost alocate câte 20 minute pentru finalizarea evoluţiei standard în cele mai bune condiţii de siguranţă.

La proba de acordare a primului ajutor calificat fiecare echipă a fost formată din trei paramedici. Prin intermediul acesteia s-a urmărit aplicarea şi respectarea protocolului cu privire la pacienţii traumatizaţi şi dezvoltarea competenţelor profesionale în ceea ce priveşte acordarea primului ajutor calificat. În prima etapă a probei fiecare echipă a avut o evoluţie în cadrul unui scenariu în care a existat o singură victimă, fiind alocate 10 minute. Scenariile extrase la sorţi au inclus: pieton accidentat de un autoturism, plagă prin înjunghiere, traumatism prin agresiune, cădere de la înălţime, persoană rănită în urma unui accident de motocicletă, gambă strivită în urma unui accident de muncă şi strangulare.La startul competiţiei s-au aliniat echipele din inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă din Constanţa, Brăila, Buzău, Galaţi, Ilfov, Tulcea şi Vrancea. Pentru etapa a doua a competiţiei care se va desfăşura miercuri, 10 iulie a.c., începând cu ora 08.30, s-au calificat loturile reprezentative ale: I.S.U. Ilfov, I.S.U. Vrancea, I.S.U. Constanţa şi I.S.U. Tulcea la proba de descarcerare din vehicule, iar la proba de acordare a primului ajutor calificat I.S.U. Vrancea, I.S.U. Ilfov şi I.S.U. Brăila.

 

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice

Lasă un răspuns