Acasă Eveniment Problema secetei poate fi rezolvată cu investiții în sistemele de irigații. Programul...

Problema secetei poate fi rezolvată cu investiții în sistemele de irigații. Programul Național de Recuperare și Reziliență prevede alocări bugetare în acest sens

200
0
Reclama

Consiliul Județean Vrancea a fost luni gazda unei întâlniri pe tema utilizării fondurilor destinate agriculturii din Programul Național de Recuperare și Reziliență. La discuții au participat Ion Ștefan, ministrul Lucrărilor Publice, Cătălin Toma, președintele Consiliului Județean, reprezentanții Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, Sistemului de Gospodărire a Apelor, Direcției Silvice, Direcției pentru Agricultură, Gărzii de Mediu. Ion Ștefan, ministrul Lucrărilor, a spus că în Programul Național de Recuperare și Reziliență sunt alocate fonduri importante pentru agricultură și că până în anul 2024 canalul Siret – Bărăgan va fi realizat de structura centrală a ANIF și va fi funcțional. Instituțiile din Vrancea trebuie să vină în completare cu proiecte pentru a utiliza canalul pentru irigații.

”Vorbim de un sistem care să pună în valoare canalul Siret – Bărăgan. Întâi trebuie să avem în vedere partea de est, care poate fi irigată în sistem gravitațional, cu costuri mai mici, apoi să ne gândim la partea înaltă a județului, să ducem apă la Soveja. Trebuie să facem din canalul Siret – Bărăgan un proiect viabil. Considerați că suntem în anul 2024, acest canal are apă el și vă rog să vă gândiți cum putem folosi canalul și să veniți cu proiecte”, a spus Ion Ștefan.

Reclama

 Reprezentanții instituțiilor locale au arătat că timpul de realizare este foarte scurt și că pot apare diverse probleme în derularea proiectelor. Ion Ștefan a spus că se vor găsi soluții pentru a trece peste aceste obstacole.

”Și despre autostradă s-a spus că nu se poate realiza și suntem într-un stadiu avansat cu documentația și urmează să scoatem la licitație lucrările. Eu vă spun că se pot face și aceste proiecte legate de canalul Siret – Bărăgan. Realizarea studiilor de fezabilitate este prinsă în Programul Național de Recuperare și Reziliență. Până la finalul anului 2021, 70% din valoarea acestor lucrări trebuie contractată. Avem obligația să investim 33 de miliarde de euro în România și vrem să aducem câți mai mulți bani în Vrancea. Aveți ocazie să scrieți istorie pentru județul Vrancea. Sunt 6,2 miliarde de euro pentru agricultură, nu se pune problema că nu sunt bani. Până la finalul 2026 acești bani trebuie să se regăsească în obiective realizate”, a declarat Ion Ștefan.

 Ministrul Lucrărilor a spus că la finalizarea acestor investiții trebuie generate mii de locuri de muncă în județ. Ion Ștefan a atras atenția că anul viitor se va da drumul la finanțări și cine are studii de fezabilitate realizate va avea prioritate.

”Anul viitoare se va drumul la finanțare și cine are studii de fezabilitate are prioritate. Nu aș vrea să rămânem la urmă, să fim rugați. De această dată vreau să fim noi cei activi, să fim noi cei care cerem finanțare. Apelul pentru proiectele de extindere a alimentărilor cu gaze a fost generat de noi, cei de la Vrancea. Vă îndemn să credeți în acest Program Național de Recuperare și Reziliență. Este o șansă extraordinară, cu care nu ne vom mai întâlni. Aș vrea să fim noi primii și să venim cu proiecte”, a spus Ion Ștefan.

Ministrul Lucrărilor Publice le-a spus șefilor de instituții participanți la întâlnire că în cel mai scurt va apărea Programul Național de Recuperare și Reziliență și după aceea pe fiecare domeniu se vor stabili proiectele care pot fi realizate.

Lasă un răspuns