Profesorii de la Adjud si-au primit pedepsele pentru spaga de la BAC-ul din 2008

Filed under Eveniment

Cei trei profesori de la Liceul Teoretic „Emil Botta” Adjud, care si-au recunoscut faptele de coruptie, au fost condamnati pentru ca au primit spaga la BAC-ul din 2008. Potrivit codului de procedura penala, daca cei judecati isi recunosc faptele inainte de inceperea cercetarii judecatoresti, fara administrarea altor probe, pedeapsa se reduce cu o treime, situatie de care au si profitat cele trei cadre didactice. De mentionat ca dosarul s-a incheiat doar in ceea ce ii priveste pe Constantin Constantinescu, Nelu Botez si Adriana Daniela Diaconu, cauza fiind disjunsa fata de ceilalti 18 inculpati. Potrivit sentintei, singurul care a primit o pedeapsa cu executare este profesorul Constantinescu.

„Condamna pe inculpatul Constantinescu C. la 3 ani inchisoare 3 ani inchisoare. Confiscă de la inculpatul Constantinescu suma de 550 lei. Condamnă pe inculpatul Botez N. la 2 ani şi 6 luni inchisoare. Suspenda executarea pedepsei rezultanta sub supraveghere. Supravegherea se va face de catre Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Vrancea. Confiscă de la inculpatul Botez N. suma de 700 lei. Condamnă pe inculpata Diaconu Adriana Daniela la 2 ani inchisoare. Suspenda conditionat executarea pedepsei rezultanta aplicata. Obligă inculpatii la cheltuieli judiciare. Mentine masurile asiguratorii dispuse în timpul urmaririi penale asupra bunurilor inculpatilor Botez N. şi Constantinescu C.”, se arata in sentinta.

In iunie anul trecut, Constantin Constantinescu, profesor de istorie la Liceul Teoretic „Emil Botta” Adjud, a fost acuzat de complicitate la luare de mita în forma continuata si complicitate la dare de mita, pentru 15 fapte. Prin acelasi rechizitoriu au fost trimisi in judecata si Nelu Botez, profesor de sport la acelasi liceu, precum si Adriana Daniela Diaconu, profesor de informatica, sub acuzatiile de complicitate la luare de mita in forma continuata si complicitate la dare de mita. In rechizitoriul DNA se arata ca Alexandrescu Anca Sonia, în calitate de profesor examinator la Centrul de examen Liceul Teoretic „Emil Botta“ din Adjud la disciplina limba franceză, inculpatul la randul sau in cauza, a pretins şi primit prin intermediul inculpatului Constantinescu Constantin sume de bani pentru ca 15 candidati sa promoveze examenul de bacalaureat sau sa primeasca note mari.

“La randul sau, Constantinescu Constantin a pretins si primit suma totală de 3.150 lei de la candidaţii respectivi si de la inculpatii Botez Nelu si Diaconu Adriana. In acest circuit, Constantinescu Constantin a remis inculpatei Alexandrescu Anca Sonia 1.950 lei, a retinut pentru sine 500 de lei, iar Botez Nelu si-a insusit suma de 700 lei”, se arata in rechizitoriu. In acest dosar vor fi sunt judecate in continuare 18 cadre didactice, primari şi politisti, in frunte cu fostul sef al Inspectoratului Scolar Judeţean, Iordache Bostan. Pe lista inculpatilor se afla si sotia lui Iordache Bostan, Mariana Bostan, fostul director al Colegiului Tehnic „Valeriu D. Cotea”, Florin Iamandei si ex-inspectorul de sport Vica Minca. Alti inculpati sunt Anca Sonia Alexandrescu, de la Colegiul Tehnic „Al. I. Cuza” Panciu, Nicoleta Moise, de la Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea”, Angela Sirbu, de la Colegiul National „Unirea”, primarii din Panciu, Ion Petre, şi cel din Straoane, Vasile Zbirciog, Tatieana Stoian, administrator financiar de patrimoniu la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau” Focsani, Mariana Racheiru, profesor de matematică la aceeaşi unitate, Rodica Leata, director adjunct la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau”, Florenta Orasanu, profesor de limba franceza la Liceul „G.G. Longinescu” Focsani, Mircea Zetu, agent de politie IPJ Vrancea, Ion Bolocan, Danut Albu, Oana Deniza-Alaci si Daniela Pamfil, inspector resurse umane in cadrul Primariei Focsani.

 

 

Lasă un răspuns