Propunere PNL pentru oprirea declinului satului românesc: sprijin pentru cultivarea produselor autohtone

Filed under Eveniment

– deputatul PNL de Vrancea, Ion Ștefan, propune acordarea unor prime de comercializare de 100 euro/tona de fructe, legume ori cereale aduse în piață și de 200 euro/tonă pentru cele duse la procesatori

Deputatul PNL de Vrancea, Ion Ștefan, a fost prezent, săptămâna trecută, în studioul Focus TV la emisiunea Focus News, unde a discutat despre propunerea sa legislativă, asumată și de PNL, care are ca scop sprijinirea producției agricole românești, prin acordarea unei primei de comercializare, dar și despre alte măsuri care să-i ajute pe fermierii români. Deputatul PNL a inițiat o propunere în Parlamentul României, prin care micii fermieri care aduc produse românești pe piață să primească o primă agricolă de 100 euro/tonă, iar cei care duc produse primare la procesatori să primească 200 euro/tonă. Propunerea a fost discutată în localitățile Vrancei, cu specific agricol, unde a fost îmbrățișată de micii fermieri, cărora li se adresează. ”Venim cu un sprijin pentru producătorul agricol, în vederea aducerii în piață a produselor primare, în beneficiul consumatorului care va găsi produse de aici, din pământul României. Costul producerii de produse agricole este foarte ridicat, când ajungi în piață cu acest produs, intri în concurență cu produse din toată lumea, produse care, în țara de origine, sunt sprijinite. Și atunci, tu ca producător român ești determinat să nu mai cultivi pentru că nu este rentabil. Prin această propunere, eliminăm această discrepanță. Producătorul român, fiind sprijinit, are posibilitatea să intre în competiție cu morcovul, vișina ori cartoful din altă țară, la un preț care le va permite să vândă mai multă marfă. Astăzi este o competiție neloială între producătorii români și mărfurile aduse din import”, a spus Ion Ștefan.

Acesta a declarat că ajutorul acordat micilor fermieri români nu va împovăra bugetul de stat. De altfel, principalul partid de guvernare, PSD, încasează subvenție de la stat o sumă mult mai mare decât cea care ar putea fi acordată agricultorilor români prin această primă de comercializare. ”Bani sunt, la buget, dar sunt prost gestionați. Și dau un singur exemplu: în următorii zece ani, partidul aflat acum la guvernare va încasa de la bugetul statului 3 miliarde de euro. Un milion de tone de produse ar însemna o primă de 100 milioane de euro. Faceți o comparație între 100 milioane și 3 miliarde de euro! La o tonă de carne, TVA-ul depășește 200 de euro, bani pe care îi încasăm astăzi, subvenția pe care o plătim mâine. Deci, prin tot ceea ce generăm, aducem venituri suplimentare la bugetul statului. Ceea ce am propus noi este un plus pentru bugetul statului”, a mai spus Ștefan.

Măsura legislativă gândită de PNL vine în sprijinul satului românesc, sărăcit și depopulat. Încurajarea producerii de fructe, legume, cereale, produse zootehnice, miere de albine, etc înseamnă că producătorii ar fi încurajați să muncească acasă, în gospodăriile românești, iar consumatorul ar găsi la tarabe produse autohtone și nu de import, diferite calitativ, de multe ori. ”Am limitat această primă de comercializare la 20.000 de euro pentru cantitatea de produse livrate la procesatori și la 10.000 euro pentru cea adusă în piață. Vrem să încurajăm procesarea produselor, dezvoltarea satului, să creștem veniturile agricultorilor, ale fermierilor, într-o zonă abandonată de zona politicului și depopulară. Vrem să putem cumpăra la noi acasă produse de-ale noastre, crescute de părinții sau de bunicii noștri”, a concluzionat deputatul PNL de Vrancea, Ion Ștefan.

Lasă un răspuns