Acasă Social RECOMANDĂRI PENTRU CIRCULAȚIA RUTIERĂ ÎN SEZONUL RECE

RECOMANDĂRI PENTRU CIRCULAȚIA RUTIERĂ ÎN SEZONUL RECE

253
0
Reclama

Având în vedere condițiile meteorologice existente, precum și avertizarea Administrației Naționale de Meteorologie valabilă pentru intervalul 27 noiembrie, ora 20.00- 28 noiembrie, ora 16.00, fenomenele vizate fiind ploi însemnate cantitativ,  ninsori însemnate și viscol- la munte, polițiștii  recomandă conducătorilor auto:

-să circule cu prudență

Reclama

-să se informeze, înaintea de a pleca în călătorie asupra condițiilor de deplasare pe traseul ales, precum și despre condițiile meteo rutiere prognozate pentru zona tranzitată.

Informații despre condițiile meteo și starea drumurilor le puteți afla și de la Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Vrancea – telefon 0237611212, precum și de la Centrul Operațional al IPJ Vrancea – telefon 0237207101.

– să adapteze permanent viteza de deplasare la condițiile meteo-rutiere și să păstreze o distanță corespunzătoare față de autovehiculul din față, astfel încât, la nevoie, să poată efectua orice manevră în condiții de siguranță.

-să nu bruscheze comenzile autoturismului

-să verifice dispozitivele de iluminare și semnalizare

-să asigure o bună vizibilitate a parbrizului, lunetei, geamurilor laterale și oglinzilor retrovizoare, funcționarea ștergătoarele și instalațiilor de climatizare, fiind o obligație a conducătorilor auto.

Legislația rutieră în vigoare prevede că pentru deplasarea autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei este obligatorie folosirea anvelopelor de iarnă. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie să fie echipate cu dispozitive antiderapante (lanțuri). Amenzile pentru încălcarea normelor în domeniu sunt cuprinse între 1.305 lei 2.009 lei.

 

Precizăm că, în legislație nu se face referire la o dată calendaristică de la care este obligatorie utilizarea anvelopelor de iarnă, ci se prevede faptul că acestea sunt obligatorii atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.

Totodată, reamintim pietonilor necesitatea respectării cu strictețe a regulilor privind deplasarea pe drumurile publice, prin evitarea pe cât posibil a folosirii părții carosabile după lăsarea întunericului și în condiții de vizibilitate redusă. Traversarea drumului se va face numai prin locurile marcate și semnalizate corespunzător (pe la trecerile pentru pietoni).

Pietonii  trebuie să se asigure foarte atent, iar dacă observă că șoferul nu poate opri în timp util, să renunțe la traversare.

Conducătorul de vehicul este obligat să circule cu o viteză care să nu depășească 30 km/h în localități sau 50 km/h în afara localităților, în următoarele situații:

 

  1. a) când vizibilitatea este sub 100 m în condiții de ceață, ploi torențiale, ninsori abundente.
  2. b) în curbe deosebit de periculoase semnalizate ca atare sau în care vizibilitatea este mai mică de 50 m;
  3. c) când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheață, zăpadă bătătorită, sau mâzgă

În situația apariției fenomenelor meteorologice extreme, tronsoanele de drum pe care nu se va permite accesul autovehiculelor vor fi semnalizate cu bariere și indicatoare rutiere “Accesul Interzis”, cu indicatorul „Drum înzăpezit” sau cu echipaje de politie

Lasă un răspuns