RECOMANDĂRI PREVENTIVE PENTRU PREVENIREA TÂLHĂRIILOR

Filed under Social

Având în vedere faptul că în această perioadă preocupările specifice sărbătorilor de iarnă dar şi aglomeraţia din magazine ne determină să devenim de multe ori neglijenţi cu bunurile personale sau banii, polițiștii vrânceni recomandă cetăţenilor să fie mult mai prudenţi în ceea ce priveşte siguranţa locuinţei, autoturismului şi a valorilor monetare .

 

Întrucât infractorii sunt în permanenţă vigilenţi, polițiștii vin cu recomandări pentru a vă bucura de sărbători, fără incidente neplăcute:

 

Nu purtaţi la vedere, în mod ostentativ, bunuri sau obiecte de valoare și bijuterii!

 

Aveţi grijă ca poştele şi genţile să fie închise!

 

Nu vă lăudaţi străinilor cu valorile pe care le deţineţi asupra dumneavoastră sau la domiciliu.

 

Când folosiți mobilul pe stradă, manifestaţi atenţie la persoanele din jurul dumneavoastră şi observaţi-le reacţia.

 

Evitaţi să vă deplasaţi după lăsarea întunericului sau la ore târzii pe alei neiluminate, izolate şi necirculate, parcuri, pasaje subterane, parcări izolate, locuri din apropierea barurilor, iar dacă deplasarea este absolut necesară, apelaţi la serviciile de taximetrie autorizate.

 

Dacă sunteţi în pericol, cereţi sprijinul persoanelor de pe stradă, intraţi în cel mai apropiat magazin sau sunaţi la uşa unei locuinţe.

 

 

 

Dacă vă aflaţi sub influenţa alcoolului, rugaţi să vi se comande un taxi şi nu acceptaţi să fiţi însoţiţi de persoane necunoscute.

 

Evitaţi pe cât posibil locurile aglomerate. Nu vă înghesuiţi şi nu permiteţi să fiţi înghesuiţi atunci când sunteţi la cumpărături sau în mijloacele de transport în comun.

 

Nu păstraţi în acelaşi loc (portmoneu, buzunar, geantă) banii, actele de identitate şi cheile locuinţei sau autoturismului dumneavoastră.

 

Luaţi atitudine faţă de manifestările antisociale şi nu protejaţi infractorii prin tăcere. Gândiţi-vă că următoarea victimă puteţi fi chiar dumneavoastră !

 

Dacă deveniți victima unei infracțiuni de tâlhărie:

 

–  strigați după ajutor,  dacă sunteți într-un spațiu deschis și există persoane în jurul dvs;

 

–  opuneţi rezistenţă numai dacă integritatea dumneavoastră fizică nu este pusă în pericol. În caz contrar, renunţaţi la obiectele pretinse de agresor şi anunţaţi imediat Poliţia la 112. Încercaţi să reţineţi cât mai multe date referitoare la autor/autori!

 

–  încercați să rețineți cât mai multe semnalmente ale autorului: înâlțime, conformație, culoarea ochilor, a părului, semne particulare, îmbrăcăminte, direcția de deplasare, felul cum vorbea;

 

Nu ezitați să apelați numărul de urgență 112 în cazul în care ați fost victima sau martorul  unei  infracțiuni!

Lasă un răspuns