Acasă Social REGULI ŞI MASURI SPECIFICE DE PREVENIRE A INCENDIILOR LA LĂCAŞURILE DE CULT

REGULI ŞI MASURI SPECIFICE DE PREVENIRE A INCENDIILOR LA LĂCAŞURILE DE CULT

245
0
Reclama

Având în vedere că în perioada sărbătorilor creştineşti, „Înălţarea Domnului”, bisericile cunosc un număr sporit de credincioşi care le frecventează, recomandăm persoanelor implicate în administrarea acestor lăcaşuri să cunoască şi să respecte următoarele măsuri de apărare împotriva incendiilor :

– Accesul credincioşilor în incinta lăcaşului de cult se permite în limita capacităţii bisericii, în scopul evitării producerii de accidente.

Reclama

– Se menţin uşile de acces/evacuare în poziţie deschisă, în mod obligatoriu, pe timpul slujbelor religioase cu public numeros. În condiţiile unui număr foarte mare de participanţi se recomandă organizarea slujbelor religioase în aer liber.

– Parcarea autoturismelor persoanelor care participă la slujbele religioase cu public numeros ori a autocarelor şi microbuzelor se face astfel încât să nu se blocheze căile de acces pentru autospecialele de intervenţie ale serviciilor profesioniste ori voluntare pentru situaţii de urgenţă la un eventual incendiu.

– Se asigură întreţinerea corespunzătoare, verificarea periodică şi remedierea tuturor defecţiunilor de la instalaţiile electrice, sistemele de ventilaţie/climatizare utilizate, aparatele de preparat şi încălzit hrană (coşurile de fum), de către personal autorizat.

– Se asigură amenajarea unor locuri speciale pentru depunerea lumânărilor aprinse, în timpul slujbelor religioase, în exteriorul lăcaşului de cult şi la distanţe de siguranţă faţă de construcţii, vegetaţie, arbori, etc., de preferinţă în tăvi metalice umplute cu nisip şi se supraveghează pe toată durata menţinerii acestora aprinse.

– Pe timpul desfăşurării slujbelor religioase cu public numeros se evacuează, din interiorul lăcaşului de cult, covoarele, mochetele, scaunele şi băncile nefixate ferm de pardoseală.

– Se instruiesc persoanele cazate în spaţiile destinate primirii oaspeţilor sau în căminele de bătrâni din incinta mânăstirilor sau aparţinând de acestea, precum şi persoanele cu sarcini de supraveghere, pentru cunoaşterea şi respectarea regulilor de prevenire a incendiilor la exploatarea mijloacelor de încălzire, a instalaţiilor electrice, a sistemului existent de alarmare în caz de incendiu, utilizarea focului deschis cât şi privind interdicţia fumatului.

– Se identifică cele mai apropiate surse de alimentare cu apă a autospecialelor de intervenţie în caz de incendiu.

În cazul producerii unui incendiu, se acţionează de urgenţă pentru:

evacuarea tuturor ocupanţilor clădirii precum şi a bunurilor importante adăpostite, în ordinea valorii;

anunţarea incendiului la numărul 112 – apelul unic de urgenţă;

stingerea incendiului cu mijloacele de primă intervenţie.

Lasă un răspuns