SALVAŢI MUNTELE – „ULTIMA RESURSĂ” A ROMÂNIEI A AJUNS ÎN MUNŢII VRANCEI

Filed under Comunicate de presa

Astăzi, 26 august a.c, cei doi tineri cercetaşi din municipiul Dej, Gălbează Gabriel şi Marton Adrian, membrii ai Organizaţiei Naţionale „Cercetaşii României” – filiala Dej, care şi-au propus ca în perioada 26 iulie – 15 septembrie 2014 să străbată Carpaţii Occidentali, Carpaţii Meridionali şi Carpaţii Orientali, au fost întâmpinaţi de jandarmii montani pe Vârful Lăcăuţi din munţii Vrancei şi ajutaţi să ajungă în localitatea Lepşa. Cu această ocazie dar şi în cadrul campaniei „Jandarmeria montană pentru un mediu sigur” jandarmii vrânceni au organizat un concurs de ciclism la care au participat atât jandarmi cât şi invitaţi, impătimiţi ai sportului pe două roţi şi ai mişcării în aer liber. Concursul s-a desfăşurat pe drumul ce leagă localităţile Lepşa şi Sovejape distanţa de 12 km(dus-întors) cu sosirea în Lepşa. Câştigătorul concursului a fost un jandarm, plt. Ciuciuc Sorin, locul doi a fost ocupat de d-l. Brătilă Petrică, invitat, şi bineînţeles pe locul trei s-a clasat tot un jandarm, plt.maj. Jagâte Teodor. După terminarea concursului cercetaşi cutezători au fost conduşi pe traseul stabilit pentru continuarea expediţiei către Pasul Oituz.

Organizaţia Naţională „Cercetaşii României” – filiala Dej în perioada 26 iulie – 15 septembrie desfăşoară un proiect în cadrul căruia, doi tineri cercetaşi din municipiul Dej vor străbate Carpaţii Occidentali, Carpaţii Meridionali şi Carpaţii Orientali. Pe parcursul a 52 de zile, aceştia duc de-a lungul Carpaţilor din România mesajul SALVAŢI MUNTELE – „ULTIMA RESURSĂ” A ROMÂNIEI.De-a lungul acestei expediţii, cei doi vor face o documentare cu privire la starea marcajelor turistice, starea traseelor, „curăţenia” existentă pe traseele de creastă, defrişările din anumite zone, păstoritul în zonele interzise şi consecinţele sale, trăgând astfel un semnal de alarmă şi contribuind la educarea societăţii în care trăim.

Având în vedere acţiunile Jandarmeriei Române prevăzute în cadrul Programului de Cooperare Elveţiano – Român cu ocazia campaniei de sensibilizare privind aria Carpaţilor intitulată „Jandarmeria montană pentru un mediu sigur”, lansată la data de 27.06.2014 la Lacu Roşu (Harghita), practicile la nivel european în privinţa siguranţei publice în zonele turistice montane materializate în cadrul proiectului „Consolidarea securităţii cetăţenilor şi a mediului înconjurător în zonele montane pentru o dezvoltare turistică durabilă”.

În scopul realizării obiectivelor prevăzute şi asumate în cadrul proiectului Jandarmeriei Române, în temeiul art. 6 alin (3) din Legea nr. 550/2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române, jandarmii montani sprijină şi monitorizează desfăşurarea expediţiei „Cercetaşilor României” din cadrul filialei Dej, pe teritoriul de competenţă, în conformitate cu prevederile legale;, identifică starea traseelor turistice, a indicatoarelor şi marcajelor montane şi informează membrii expediţiei cât şi factorii responsabili din zonă cu privire la acestea, îndrumă şi asigură informaţii referitoare la zonă (marcaje, pericole – în special animale sălbatice, locuri de aprovizionare cu apă, locuri de odihnă/campare etc.) în vederea evitării producerii accidentelor şi altor evenimente negative.

Compartimentul Informare, Relaţii Publice şi cu PubliculDSCN0280

Lasă un răspuns