Acasă Eveniment Săpunaru vrea salvarea cercetării agricole românești

Săpunaru vrea salvarea cercetării agricole românești

156
0
Reclama

 

Comunicat de presă

Reclama

 

 

Bucureşti, 2 aprilie 2014

 

În cadrul şedinţei de astăzi, 2 aprilie a.c., a Comisiei pentru Agricultură, Silvicultură, Industrie Alimentară şi Servicii Specifice, a fost dezbătut proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.81/2013 privind transmiterea unor terenuri din domeniul public al statului şi din administrarea Academiei de Ştiințe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu Şişeşti” – Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Brăila şi administrarea Consiliului Județean Brăila. Discuţiile au avut loc în prezenţa şi cu participarea reprezentanţilor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), precum şi a conducerii Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti”.

 

Iniţial, prima cameră sesizată, Senatul, a adoptat în mod tacit proiectul de lege în forma prezentată de iniţiator – Guvernul României.

 

În timpul dezbaterilor de astăzi mai mulţi membri ai Comisiei pentru Agricultură – parlamentari PSD au solicitat amânarea dezbaterii proiectului de lege mai sus menţionat pentru două săptămâni. Deputaţii PNL şi PDL au cerut respingerea iniţiativei motivând că suprafaţa totală de 2 815,52 hectare a Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Brăila, aparţinând Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti”, trebuie să rămână în continuare în folosinţa cercetării româneşti, pentru multiplicarea materialului săditor şi nu în folosinţa Consiliului Judeţean Brăila.

 

Propunerea de respingere supusă la vot de către preşedintele Nini Săpunaru a fost adoptată cu 10 voturi „pentru” şi 7 „împotrivă”, urmând a se întocmi un raport negativ.

 

Restrângerea suprafeţelor unităţilor de cercetare agricolă a limitat în ultimii ani capacitatea de producere a seminţelor din soiurile şi hibrizii româneşti, astfel că producătorii agricoli sunt nevoiţi să folosească material săditor din import, mult mai scump decât cel autohton şi neadaptat la condiţiile climatice din România. Aşa am ajuns în situaţia ca soiurile autohtone să se piardă şi consider că votul de astăzi al Comisiei pentru Agricultură este un vot pentru salvarea cercetării agricole româneşti”, a declarat deputatul PNL, Nini Săpunaru, preşedintele Comisiei de Agricultură, Silvicultură, Industrie Alimentară şi Servicii Specifice.

 

 

 

Nini Săpunaru, preşedintele Comisiei de Agricultură, Silvicultură, Industrie Alimentară şi Servicii Specifice

 

 

nini sapunaru nou

Articolul precedentBuzau devine capitala off-road-ului romanesc
Articolul următorVrei să devii pompier? Acum e momentul
Ziar online de stiri si informatii din Vrancea

Lasă un răspuns