Comunicat de presă
Institutul “Eudoxiu Hurmuzachi” și Consiliul Național al Elevilor lansează concursul
”Scisoare pentru Basarabia”
Institutul “Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni și Consiliul Național al Elevilor lansează, începând cu data de 22 martie 2013, o campanie de promovare a valorilor identitare în rândul tinerilor sub sloganul TU AL CUI EȘTI?. În cadrul acestei campanii vor fi promovate în rândul tinerilor liceeni din România principalele evenimente ale istoriei românilor și relevanța lor, simbolurile naționale românești, precum și alte elemente de cultură și civilizație românescă care pot întări, prin cunoașterea lor, sentimentul apartenenței la un set de valori comune și mai ales al mândriei de a fi român.
Primul proiect din cadrul acestei campanii se referă la popularizarea, în rândul liceenilor, a semnificației datei de 27 martie 1918 și se va desfășura sub forma unui concurs de eseuri online cu tema “SCRISOARE PENTRU BASARABIA”. Tinerii liceeni din România sunt invitați să compună un eseu de maxim 6000 de caractere, sub forma unei scrisori pentru românii din stanga Prutului, pe care să-l încarce online, pe platforma alcuiesti.ro, creată special în acest scop.
Organizatorii vor oferi participanților la concurs 5000 de exemplare din volumul “200 de ani de istorie a românilor dintre Prut și Nistru”, coordonat de academicianul Ioan Aurel-Pop, precum și trei mari premii constând în 3 laptopuri de ultimă generație.
Regulament Concurs:
Cerințe: elaborarea unui scurt eseu , de maxim 6000 de caractere, cu tema, SCRISOARE PENTRU BASARABIA
Perioada de desfășurare:
22 martie – 20 aprilie – transmiterea eseurilor de către participanți
21 aprilie – 1 mai – publicarea online a eseurilor și votul publicului
9 mai – anunțarea câștigătorilor
Modalitate de înscriere: eseurile vor fi încărcate pe pagina de la următoarea adresă: www.alcuiesti.ro
Desemnarea câștigătorilor: Toate eseurile vor fi publicate pe pagina de internet a institutului în perioada 21 aprilie – 1 mai, unde vor putea fi votate de publicul larg.
Selecția câștigătorilor se va face în funcție de:
– numărul de voturi obținute de fiecare eseu 50%.
– nota acordată de un juriu compus din reprezentanții Institutului și ai Consiliului Național al Elevilor 50%
Lista câștigătorilor va fi publicată în data 10 mai.
Despre Consiliul Naţional al Elevilor:
Consiliul Naţional al Elevilor din România a fost înfiinţat în baza OMECT nr. 2782/2007. În prezent, Consiliul Elevilor funcţionează în baza Regulamentului de Organizare şi Funcţionare, aprobat prin ordin de ministru nr.4247 din 26.06.2010.
Consiliile Elevilor sunt singurele structuri care apără interesele elevilor la nivel local şi naţional, promotori ai dezvoltării climatului şcolar, dar şi un cadru de dezvoltare, de educaţie civică autentică şi de formare a unor cetăţeni responsabili.
Consiliul Naţional al Elevilor este structura care reprezintă în prezent peste 3.200.000 de elevi din România, fiind un factor important al democratizării şcolii și încurajării relaţiei de parteneriat profesor-elev. Prin intermediul acestui cadru de organizare, elevii îşi pot alege reprezentanţii pe baza principiului legitimităţii, pot formula puncte de vedere specifice lor şi pot elabora propuneri pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii şcolare.
Despre Institutul “Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni:
Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru Românii de Pretutindeni este o instituţie publică de interes naţional, cu personalitate juridică proprie, aflată în subordinea Ministerului Afacerilor Externe, unică prin programele pe care le oferă tinerilor români de pretutindeni.
Activităţile Institutului sunt orientate în direcţii multiple, cum ar fi:
- Promovarea valorilor culturii naţionale în rândul comunităţilor româneşti autohtone din vecinătatea României
- Organizarea de evenimente cu caracter cultural, artistic, ştiinţific, educaţional, documentar, în colaborare cu alte instituţii de specialitate
- Conceperea de proiecte şi programe educaţionale pentru membrii comunităţilor româneşti de pretutindeni
- Realizarea de studii, analize, cercetări privind comunităţile româneşti din vecinătatea României, în parteneriat cu instituţii publice şi organizaţii neguvernamentale de profil