Scrisoare din Afganistan: Sărbătorile de Crăciun

Filed under Eveniment

E frig în această dimineață de decembrie aici în Afganistan. Privesc din baza militară ca pentru prima oară, în jurul meu și totuși e a mia oară. Nimic neschimbat de atâția ani. Aceiași  întindere  de munți golași, totul e în neclintire, fară viață, fară glas, ici colo doar, răsfirate, mici așezări de lut galben. Unii dintre localnici încă mai profita de vreme, deși iarna suspină adânc și își lucrează pământul, iar alții pun țara la cale. Copiii mișună de colo colo, ducând pe umerii plăpânzi, povara unei copilării privată de cele mai neînsemnate bucurii. Stau și realizez că suntem în preajma sărbătorilor de Crăciun. Cum trece totuși vremea într-un teatru de operații.

Pentru un moment gândul îmi fuge la o poveste pe care o citisem cu ani în urmă, tot aici în Afganistan, tot în preajma sărbătorilor de iarnă. Întâmplarea face referire la Armistiţiul de Crăciun, care a avut loc în principal între soldaţii britanici şi cei germani de pe frontul de vest, în decembrie 1914, când în ultimile ore ale Ajunului, soldaţii britanici au observat cum germanii începeau să ridice deasupra tranşeelor mici brazi de Crăciun şi lumânări şi mulţi strigau în engleză, „We no shoot if you no shoot”. Focurile au încetat de-a lungul mulţilor kilometri ai tranşeelor, iar britanicii au observat că germanii ieşeau din tranşee către britanici, care au răspuns ieşind şi ei să îi întâmpine. S-au amestecat şi au făcut cunoştinţă pe tărâmul nimănui, şi curând au început să schimbe ciocolată cu ţigări şi diverse relatări din presă despre război. Nu cred în minuni aici unde mă aflu… și totuși Crăciunul se apropie…În capela militară se aud primele colinde.

Se știe despre Crăciun că este sărbătoarea nașterii Domnului Iisus, o sărbătoare a liniștii sufletești, a păcii și a cadourilor. De altfel Crăciunul este o sărbătoare plină de lumină, de semnificații și simboluri.

Pentru noi o nouă săptămână se încheie aici în baza aeriană din Kandahar, locul unde de peste patru luni de zile, militarii cu inimi neînfricate din cadrul Batalionului de Infanterie Protecția Forței ,,Brave Hearts” își desfășoară misiunea în cadrul efortului comun NATO Resolute Support. Soldații români cu inimi neînfricate, aflați în misiune în Afganistan își vor petrece Crăciunul în jurul bradului împodobit, cu gândul la cei dragi de acasă.

Dar un lucru este cert în tot acest carusel al prezenței noastre aici alături de partenerii de coaliție.

Faptul că și în această perioadă, a  sărbătorilor de iarnă, militarii români în cooperare cu forțele de securitate afgane, vor continua să execute zi de zi, noapte de noapte, misiuni de patrulare, observare, scotocire, securizare, pentru îndeplinirea sarcinii încredințate. Faptul că sunt în în alertă 24 din 24 de ore nu îi descurajează și încearcă să intre în spiritul sărbătorilor măcar prin amintiri. Cel mai de preț cadou pentru ei acum este siguranța și reușita misiunii. Și își mai doresc să se întoarcă sănătoși acasă, să își vadă cât mai repede familia…

Sărbătoarea Crăciunului a fost întotdeauna o sărbătoare a bucuriei pentru creștini, dar, mai ales pentru copii, care așteaptă cu nerăbdare momentul împodobirii pomului de Crăciun sau zilele în care merg la colindat, primind în schimb daruri.  O tradiție importantă asociată sărbătorii Crăciunului o reprezintă împodobirea bradului de Crăciun. Se spune despre brad că este un pom al vieții datorită faptului că el rămâne verde tot timpul, simbolizându-l, astfel, pe Hristos, veșnic viu.

Frumos moment și aici în Afganistan, când în anumite locuri din tabăra militarilor români cu inimi neînfricate dislocați în Baza Aeriană din Kandahar, au apărut falnici brazi împodobiți creștinește după datinile românești. Fiecare structură din organica Batalionului de Infanterie Protecția Forței ,, Brave Hearts “ și-a amenajat acel colț de basm al întâlnirii cu Moș Crăciun.

DAR,… există și un altfel de brad, aici în casa noastră a militarilor români. Este bradul misiunii noastre aici, este bradul care poartă dovada îndeplinirii misiunilor încredințate cu devotement și profesionalism…este bradul care poate spune despre sacrificiul nostru, despre coeziunea și relațiile unei echipe adevărate, despre poveștile spuse și nespuse a unor trăiri într-un teatru de operații ca Afganistan.

Sub acest brad stau cadourile trudei și a orelor de nesomn, stau cadourile misiunilor executate în aria de operații alături de partenerii noștri, stau cele peste 500 misiuini executate până în prezent, stau cadourile unor angajamente asumate și duse la îndeplinire întru cinstea ARMATEI ROMÂNE.Sub acest brad s-au născut povești demne de cartea de istorie a neamului pe care suntem datori să le spunem copiilor, copiilor noștri.

Nu suntem niciodată singuri – acesta este mesajul Crăciunului.Crăciunul înseamnă mai mult decât brazi împodobiți, lumânări aprinse miros de cozonaci și mere coapte, Crăciunul este spiritul dulce al prieteniei, sufletul cald al mamei, al părinților, al celor dragi care luminează tot anul.Este bunătatea, speranța renăscută. Este pace și înțelegere… Crăciun fericit pentru toată lumea !

Cam atât despre spiritul Crăciunului de aici din Afganistan, dar povestea inimilor neînfricate va continua…

 

 

 

 

Lasă un răspuns