Acasă Politica ”Spune-i Parlamentarului tău: NU – Roșia Montană”

”Spune-i Parlamentarului tău: NU – Roșia Montană”

161
0
Reclama

 

Reclama

În perioada 27-29 septembrie, 250 de tineri liberali, din toată țara, s-au aflat la Sighetu Marmației, unde a avut loc Școala Politică ”Gheorghe I. Brătianu” și întâlnirea conducerii TNL.  În cadrul ședinței Biroului Permanent Național au fost luate în discuție principalele teme de pe agenda publică, cea mai stringentă fiind cea referitoare la Proiectul Roșia Montană. În urma dezbaterilor, BPN al TNL a adoptat prin vot Rezoluția ”Spune-i parlamentarului tău: NU – Roșia Montană”. Prin intermediul Rezoluției, tinerii liberali cer tuturor parlamentarilor, indiferent din ce partid fac parte, să voteze împotriva Proiectului Roșia Montană. De asemenea, TNL cere sprijinul cetățenilor, pe care îi îndeamnă să le transmită parlamentarilor, din circumscripția în care locuiesc, să voteze NU – Roșia Montană. Cetățenii pot face acest lucru prin intermediul platformei www.facebook.com/spuneparlamentaruluitauNUrosiamontana.

 Spune-i Parlamentarului tău: NU – Roșia Montană

 

Tinerii parlamentari liberali au primit de la cetățeni o seamă de solicitări privind respingerea Proiectului Roșia Montană. Drept urmare, Tineretul Național Liberal declară public, pe această cale, că reprezentanții săi în Parlamentul României vor vota împotriva Proiectului de lege Roșia Montană. De asemenea, Tineretul Național Liberal dorește să conștientizeze toți parlamentarii, indiferent de partidul din care fac parte, că Proiectul Roșia Montană NU este oportun în condițiile sociale, economice și tehnologice actuale, drept urmare NU reprezintă un răspuns pentru niciuna dintre problemele reale ale locuitorilor din Roșia Montană. De aceea, TNL va demara demersurile necesare pentru a convinge cât mai mulți parlamentari de la celelalte partide că trebuie să voteze NU – Roșia Montană, pe baza argumentelor prezentate mai jos.

 1.       Din punct de vedere social, avem în vedere următoarele fapte:

       Societatea românească trebuie să se simtă reprezentată de hotărârile adoptate de instituțiile țării.

       Dezbaterea mediatică s-a axat doar pe chestiuni de formă și nu de fond, deoarece nu există niciun studiu realizat de un institut economic independent, de prestigiu, care să ofere informații complete și relevante cu privire la impactul Proiectului Roșia Montană pentru societatea românească.

       Locuitorii din Roșia Montană susțin Proiectul Gold Corporation doar din perspectiva obținerii unui loc de muncă. Însă, posibilitățile de angajare sunt limitate ca număr (aprox. 800 permanente și 1.600 temporare) și ca perioadă de timp (16 ani).

       Protestele de stradă împotriva Proiectului Roșia Montană au scos din casă foarte mulți români, ceea ce arată că societatea civilă este conștientă de importanța acestui proiect.

Considerăm că întreaga societate românească are dreptul și trebuie să se pronunțe, în cunoștință de cauză, prin intermediul liderilor de opinie și a organizațiilor societății civile în privința modului în care sunt folosite resursele naturale ale României, pentru că acestea aparțin, în egală măsură, tuturor cetățenilor țării.

 2.       Din punct de vedere economic, luăm în considerare următoarele:

       Sumele care vor ajunge la Bugetul de Stat în urma exploatării de la Roșia Montană, indiferent sub ce formă (redevențe, taxe, impozite, contribuții etc.), sunt relativ mici și nu vor avea un impact semnificativ asupra bugetului.

       Problema locurilor de muncă pentru rezidenții din Roșia Montană va fi rezolvată doar parțial și pe o perioadă limitată, având în vedere că exploatarea va fi de suprafață și va presupune doar aprox. 800 de locuri de muncă permanente și aprox. 1.600 temporare, dintre care o parte sunt funcții de specialitate pentru care vor fi aduși angajați din alte localități.

       În acest moment, Roșia Montană este declarată zonă monoindustrială, însă acest statut poate fi revocat prin anularea PUZ-ului care stabilește acest lucru.

 Considerăm că problemele economice ale zonei Roșia Montană pot fi rezolvate prin identificarea altor modalități de dezvoltare, cum ar fi crearea condițiilor necesare pentru alte activități economice, precum turismul sau zootehnia.

 

3.       Din punct de vedere al protecției mediului:

       Proiectul prevede un lac de decantare a deșeurilor cu cianuri de 215 milioane metri cubi.

       Un crater de 8 kilometri pătrați va rămâne în urma excavațiilor a 500 milioane tone de steril.

       Agenția de mediu a SUA a evaluat mentenanța barajului pentru lacul de decantare la 2,3 miliarde de dolari, iar RMGC oferă doar suma de 150 milioane de dolari pentru mentenața acestui baraj.

       Proiectul Roșia Montană presupune asumarea poluării întregii zone pe termen nedefinit.

       Pericolul pentru dezastre ecologice este foarte ridicat și nu poate fi cuantificat, atâta timp cât cianurile se evaporă numai la 30 de grade celsius.

 Suntem de părere că Proiectul Roșia Montană Gold Corporation nu oferă suficiente garanții de mediu pentru aria de exploatare și împrejurimile Roșia Montană, cu atât mai mult cu cât efectele negative asupra mediului se vor întinde pe o perioadă nelimitată în timp.

 

4.       Din punct de vedere tehnologic, suntem conștienți că:

       Procedeul extragerii minereului de aur prin utilizarea cianurii este foarte periculos atât pentru sănătatea oamenilor, cât și pentru mediul înconjurător.

       Totodată, în acest moment, la nivel mondial, utilizarea cianurii este singura modalitate prin care se extrage aurul și nu există alte tehnologii mai avansate, care să reducă impactul negativ asupra mediului.

 Considerăm că societatea românească trebuie să decidă, pe baza unor studii de specialitate realizate de institute independente, care sunt condițiile minime tehnologice pe care le acceptă pentru exploatarea resurselor naturale ale țării. În cazul în care decidem că actuala tehnologie nu îndeplinește condițiile pe care dorim să le impunem pentru exploatare, va trebui să așteptăm până când cercetătorii vor identifica noi metode de extracție a aurului.

 

5.       Din punct de vedere legal

       Aprobarea Proiectului Roșia Montană presupune multiple derogări de la legile românești în vigoare.

       Proiectul a fost transmis spre dezbatere și, eventual, aprobare, în Parlament, deși avizele date de ministerele de resort includ numeroase observații care semnalează anumite nereguli care trebuie rezolvate.

       În cazul în care acest proiect ar fi aprobat, ar fi pentru prima oară când o companie privată ar primi dreptul de expropriere a unor terenuri în proprietate privată.

       Parlamentarii se pot pronunța, prin votul lor asupra proiectului, doar din punct de vedere politic, având în vedere că membrii Parlamentului nu au pregătire de specialitate pentru a evalua condițiile tehnice specifice incluse în proiectul de lege privind Roșia Montană.

 Considerăm că orice proiect atât de controversat din punct de vedere legal nu îndeplinește premisele necesare pentru a fi aprobat de Parlamentul României.

 Pentru ca votul din Parlament asupra Proiectului de lege Roșia Montană să reflecte cu adevărat doleanțele opiniei publice, Tineretul Național Liberal solicită cetățenilor să transmită în mod public parlamentarilor din circumscripția lor să voteze NU – Roșia Montană. În acest sens, TNL a creat o platformă de comunicare on-line, dedicată tuturor cetățenilor care sunt împotriva aprobării de către Parlamentul României a Proiectului Roșia Montană, www.facebook.com/spuneparlamentaruluitauNUrosiamontana, prin intermediul căreia ei pot transmite parlamentarilor să voteze împotriva Proiectului Roșia Montană.

 

 

Departamentul de Comunicare al TNL

 

Lasă un răspuns