Acasă Coltul Juridic Tribunalul Vrancea, evidentiat in doua cauze in Raportul CSM

Tribunalul Vrancea, evidentiat in doua cauze in Raportul CSM

254
0
Reclama
CSM a publicat recent un Raport privind modul de respectare a dispozitiilor legale referitoare la solutionarea cu celeritate a dosarelor aflate pe rolul instantelor, avand ca obiect infractiuni in legatura cu achizitiile publice, spalare de bani si conflict de interese, elaborat in urma unor verificari efectuate de inspectorii judiciari in perioada ianuarie – martie 2013.

Potrivit raportului, La Curtea de Apel Galati si instantele arondate au fost verificate patru dosare, dintre care trei cu o durata a procedurii mai mica de 1 an si 1 dosar cu o vechime intre 1 an si 3 ani.

Ca si instanta arondata a CA Galati, Tribunalul Vrancea a fost evidentiat pozitiv in doua astfel de cauze, ambele aflandu-se la aceasta data in faza de apel. Potrivit Raportului CSM, unul dintre dosare a ajuns pe rolul Tribunalului Vrancea ca urmare a unei cereri de stramutare, durata totala a procedurii fiind de 1 an si 5 luni la data verificarii. Este vorba despre dosarul unui om de afaceri din Bacau, Adrian Alistar, co-inculpat in dosar fiind un alt bacauan, Florin Dragomir.

Reclama

Initial, dosarul a fost inregistrat pe rolul Tribunalului Bacau la data de 7.11.2011, fiind stramutat in Vrancea dupa o condamnare casata. „Urmare a admiterii cererii de stramutare, cauza a fost inregistrata pe rolul Tribunalului Vrancea la data de 25.05.2012. Pe rolul acestei instante, incepand cu al doilea termen de judecata s-a inceput cercetarea judecatoreasca, motivele pentru care judecata a fost amanata fiind determinate de audierea inculpatilor si a martorilor incuviintati (42 martori), precum si pentru efectuarea unei expertize financiar-contabile. Este de remarcat rolul activ al instantei care, pe parcursul derularii procedurii judiciare, a aplicat in repetate randuri amenzi judiciare, atat martorilor absenti, cat si pentru lipsa nejustificata a aparatorilor alesi”, se arata in raport.

Ulterior, Alistar a fost condamnat pentru evaziune fiscala si spalare de bani la 5 ani si 10 luni inchisoare, in timp ce Dragomir a primit 3 ani cu suspendare pentru complicitate. Dosarul a ajuns in apel la CA Galati pe 27 martie, in acest moment urmatorul termen fiind stabilit pentru 12 septembrie. „Nu au fost identificate motive de amanare imputabile magistratilor, constatandu-se ca au fost dispuse masurile necesare in vederea solutionarii cu celeritate a cauzei, respectiv citarea martorilor cu mandate de aducere, sanctionarea aparatorilor alesi care au lipsit nejustificat, emiterea adresei catre expert cu avertisment de amenda”, se mai arata in raport.

Al doilea dosar luat in discutie este cauza unui focsanean, Dumitru Avram, acuzat de asemenea de spalare de bani. Judecata pe fond a durat 5 luni, pentru ca, la final, rezultatul sa fie unul de achitare, intrucat „fapta nu exista”.

„Amanarea cauzei a fost determinata, in principal, de cauze obiective, respectiv, incuviintarea cererilor pentru pregatirea apararii (23.11.2012), verificarea regularitatii actului de sesizare precum si pentru audierea inculpatului, incuviintarea si administrarea probei testimoniale (11.01.2013 – 15.03.2013). Se retine ca, pentru administrarea acestui probatoriu instanta a efectuat demersurile necesare in vederea prezentarii martorului aflat in stare de detentie, la termenul de judecata stabilit pentru audierea sa, prin emiterea dispozitiei de transfer. Nu au fost identificate cauze subiective care sa conduca la amanarea judecatii”, se arata in raportul citat.

sursa- www.avocatura.com

Lasă un răspuns