Vrâncenii taie păduri ”în draci”

Filed under Eveniment

În perioada 27 martie – 2 aprilie 2017, polițiștii vrânceni au acționat pe linia prevenirii și combaterii delictelor silvice privind exploatarea, transportul, deținerea și comercializarea materialelor lemnoase, fiind constatate următoarele:

La data de 28 martie a.c., ora 03:50, pe DN 2L – comuna Răcoasa, a fost depistat un bărbat din comuna Câmpuri, care transporta cu o autoutilitara material lemnos, fără documente legale de proveniență. Conducătorul auto a fost sancționat contravențional pentru încălcarea prevederilor art. 19 alin. (1) lit. a din Legea nr. 171/2010 actualizată, fiind dispusă măsura complementară a confiscării materialului lemnos și a mijlocului de transport.

 

La data de 28 martie a.c., în fondul forestier de pe raza comunei Nereju    s-a constatat faptul că un bărbat din localitate, ar fi tăiat fără drept și sustras arbori din specia pin, materialul lemnos rezultat fiind transportat la domiciliul acestuia. În cauză s-a întocmit dosar penal, fiind efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de „tăiere fără drept de arbori” și „furt de arbori”, fapte prevăzute și pedepsite de art. 107 și art. 109 din Legea nr. 46/2008 Rep. – Codul Silvic.

 

La data de 28 martie a.c., ora 13:20, pe DN 2D – comuna Bolotești, a fost depistat un ansamblu auto format din autoutilitara și remorca, care transporta cantitatea de 30,00 mc. lemn rotund din specia brad, în baza a două avize de însoțire secundare. stiva lemne Întrucât exista o neconcordanță de timp între ora emiterii, ora plecării și ora depistării transportului, s-a stabilit faptul că ansamblul mai sus menționat efectua al doilea transport de material lemnos în baza acelorași avize de însoțire.

În cauză s-a procedat la sancționarea contravențională a societății emitente pentru încălcarea prevederilor art. 20 lit. a din Legea nr. 171/2010 actualizată, fiind dispusă măsura complementară a confiscării cantității de 30,00 mc. material lemnos.

La data de 29 martie a.c., în fondul forestier de pe raza comunei Nereju    s-a constatat faptul că un bărbat din localitate, ar fi tăiat fără drept și sustras arbori din specia fag din suprafața de pădure proprietate a Obștii Nereju.

În cauză s-a întocmit dosar penal, fiind efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de „tăiere fără drept de arbori” și „furt de arbori”, fapte prevăzute și pedepsite de art. 107 și art. 109 din Legea nr. 46/2008 Rep. – Codul Silvic.

 

La data de 29 martie a.c., în fondul forestier de pe raza comunei Nereju    s-a constatat că un bărbat din localitate, ar fi tăiat fără drept și sustras arbori din specia fag, din suprafața de pădure proprietate a Obștii Nereju.

În cauză s-a întocmit dosar penal, fiind efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de „tăiere fără drept de arbori” și „furt de arbori”, fapte prevăzute și pedepsite de art. 107 și art. 109 din Legea nr. 46/2008 Rep. – Codul Silvic.

 

La data de 29 martie a.c., în fondul forestier de pe raza comunei Răcoasa, aflat în administrarea Ocolului Silvic Panciu – Valea Caregnei, s-a constatat faptul că doi bărbați, din localitate, ar fi tăiat fără drept și sustras arbori din specia fag. Valoarea prejudiciului cauzat nu a depășit de peste 5 ori prețul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior, fapt pentru care s-a procedat la sancționarea contravențională a bărbaților potrivit art. 8 din Legea nr. 171/2010 actualizată.

 

La data de 30 martie a.c., ora 13:30, pe DN 2 – E85 – comuna Popești, a fost depistată o autoutilitara condusă de un bărbat din comuna Reghiu, care transporta cantitatea de 7,20 mc. lemn de foc, cu un plus de 5,00 mc. față de avizul de însoțire prezentat. În cauză s-a procedat la sancționarea contravențională a bărbatului pentru încălcarea prevederilor art. 19 alin. (2) lit. c din Legea nr. 171/2010 actualizată, fiind confiscat plusul de material lemnos, respectiv 5,00 mc..

 

La data de 28 martie a.c., în urma controlului efectuat la depozitul de material lemnos aparținând unei societăți din comuna Dumbrăveni, s-a constatat faptul că asociația a expediat cantitatea de 47,76 mc. material lemnos, fără proveniență legală. De asemenea, s-a mai constatat faptul că depozitul asociației nu era împrejmuit, fapt pentru care s-a procedat la sancționarea contravențională a asociației potrivit prevederilor art. 19 alin. (1) lit. h și art. 21 lit. b din Legea nr. 171/2010 actualizată, fiind confiscată contravaloarea cantității de 47,76 mc. material lemnos.

 

La data de 28 martie a.c., în urma controlului efectuat la depozitul de material lemnos aparținând unei societăți din comuna Dumbrăveni s-a constatat faptul că asociația a expediat cantitatea de 25,27 mc. material lemnos fără proveniență legală. De asemenea, s-a mai constatat că depozitul asociației nu era împrejmuit, fapt pentru care s-a procedat la sancționarea contravențională a asociației potrivit prevederilor art. 19 alin. (1) lit. h și art. 21 lit. b din Legea nr. 171/2010 actualizată, fiind confiscată contravaloarea cantității de 25,27 mc. material lemnos.

 

La data de 29 martie a.c., în urma controlului efectuat la o societate din comuna Nereju, s-a constatat faptul că societatea a vândut cantitatea de 7,60 mc. material lemnos fără documente legale de proveniență. În cauză s-a procedat la sancționarea contravențională a societății pentru încălcarea prevederilor art. 19 alin. (1) lit. h din Legea nr. 171/2010 actualizată, fiind confiscată contravaloarea cantității de 7,60 mc. material lemnos.

 

La data de 29 martie a.c., în urma controlului efectuat la punctul de lucru situat în comuna Nistorești al unei societăți din municipiul Focșani s-a constatat faptul că registrul de evidență al intrărilor – ieșirilor de materiale lemnoase al societății nu era completat la zi, fapt pentru care s-a procedat la sancționarea contravențională a administratorului societății potrivit prevederilor 21 lit. c din Legea nr. 171/2010 actualizată.

 

La data de 31 martie a.c., în fondul forestier de pe raza comunei Dumitrești, s-a constatat faptul că un bărbat din localitate, ar fi tăiat fără drept și sustras un număr de opt arbori din speciile salcâm, ulm și stejar.

În cauză s-a întocmit dosar penal, fiind efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de „tăiere fără drept de arbori” și „furt de arbori”, fapte prevăzute și pedepsite de art. 107 și art. 109 din Legea nr. 46/2008 Rep. – Codul Silvic.

 

La data de 31 martie a.c., ora 12:30, pe DN 2D – comuna Bolotești, a fost depistat un bărbat din comuna Paltin, care transporta cu o autoutilitara cantitatea de 4,14 mc. lemn de foc din specia fag, cu un plus de 1,00 mc. față de cantitatea prevăzută în avizul de însoțire cu regim silvic prezentat. În cauză s-a procedat la sancționarea contravențională a conducătorului auto pentru încălcarea prevederilor art. 19 alin. (2) lit. c din Legea nr. 171/2010 actualizată, fiind confiscat plusul de material lemnos.

La data de 1 aprilie a.c., pe DN 2M –  comuna Broșteni, a fost identificat un bărbat din comuna Mera, care transporta cu o autoutilitară cantitatea de 2,00 mc. material lemnos, fără documente legale de proveniență. În cauză s-a procedat la sancționarea contravențională a conducătorului auto conform art. 19 alin. (1) lit. a din Legea nr. 171/2010 actualizată, fiind dispusă măsura complementară a confiscării materialului lemnos și a mijlocului de transport.

 

 

Lasă un răspuns