Se spune adeseori că memoria colectivă este de scurtă durată şi că electoratul are tendinţa de a uita mult prea repede promisiunile electorale demagogice făcute de partidele politice în goana lor după putere. Cu toate acestea, românii par să facă excepţie de la regulă şi îşi amintesc foarte bine de toate promisiunile electorale ale fostei opoziţii de lux – USL, care în iarna trecută promitea: reducerea TVA la alimentele de bază, scăderea CAS şi reducerea generalizată a fiscalităţii, crearea de noi locuri de muncă şi, în special, o absorbţie fără precedent a fondurilor europene.
Suntem deja la bilanţul a zece luni de guvernare USL, în care putem afirma cu certitudine că TVA-ul şi CAS-ul nu au scăzut, ci, dimpotrivă, taxele locale s-au majorat, locurile noi de muncă nu au fost create, ci, dimpotrivă, putem să spunem că avem un număr mai mare de şomeri, iar din perspectiva absorbţiei fondurilor europene, „strălucita” guvernare USL a reuşit recordul să atragă zero euro.
Mai mult, printr-o slabă acţiune guvernamentală, practic inexistentă, cea mai mare parte a programelor operaţionale derulate în România au fost presuspendate. În prima etapă, reprezentanţii Comisiei Europene au constatat diverse disfuncţionalităţi, au emis recomandări şi au acordat termene de graţie pe fiecare program, în care diversele nereguli să fie remediate. Ce a făcut „cel mai cinstit guvern din România” ca să înlăture disfuncţiile din programele operaţionale? Răspunsul îl ştim cu toţii: nimic!
În perioada 2007-2008, guvernarea susţinută de PSD nu s-a deranjat să creeze nici măcar cadrul instituţional necesar utilizării fondurilor europene nerambursabile. În consecinţă, absorbţia fondurilor a fost zero.
Singura perioadă în care fondurile europene au început să intre în România şi au adus beneficii pentru economia şi societatea românească este perioada 2010-2011 şi suntem de acord că, asemenea oricărui început, au existat şi sincope şi imperfecţiuni, însă acestea au fost întotdeauna remediate de către singura guvernare care a dorit să utilizeze fondurile europene în beneficiul românilor.
Programele operaţionale în cea mai mare parte sunt astăzi fie presuspendate, fie îngheţate din cauza unor probleme instituţionale grave, iar gradul de absorbţie pe toate componentele financiare postaderare este acelaşi ca în aprilie 2012, respectiv de 11,47%. Şi chiar dacă este mic, acest procent este meritul exclusiv al guvernării PDL, iar trendul pe care PDL îl impregnase acestora ne-ar fi adus astăzi la cel puţin 30%.
În schimb, imediat după ce USL a obţinut guvernarea, Guvernul Ponta a masacrat investiţiile în infrastructură cu finanţare europeană şi, combinat cu suspiciunile de fraudă ale baronilor locali precum Dragnea sau Oprişan, USL a adus românilor o presuspendare a acestora, corecţii financiare de 25% şi riscul dezangajării a peste 1,3 miliarde de euro.
În privinţa POS CCE, din cei 2,55 miliarde de euro disponibili, România rămâne la acelaşi nivel de 173 milioane de euro, adică 6,7%, iar la POSDRU proiectele derulate de universităţi, şcoli şi fundaţii, le-au adus pe acestea în pragul falimentului şi al imposibilităţii realizării proiectelor.
Guvernarea USL nu a fost în stare nici măcar să continue cel mai performant program operaţional – POR – care, graţie Guvernului PDL, a reuşit să acceseze 921 de milioane de euro, din cei 3,7 miliarde, respectiv 25%.
De ce bociţi, domnule Ponta, pe urma deciziilor luate la ultimul Consiliu European, atâta vreme cât alocările bugetare sunt mai mari decât în perioada 2007-2013, iar cotele de cofinanţare au fost reduse de la 25% la 15%?
De ce plângeţi nesincer pe această temă atâta vreme cât nu aţi reuşit în zece luni de guvernare să absorbiţi măcar un euro! Măcar un euro!?
Cei care au dezvoltat proiecte finanţate din fondurile postaderare ştiu că ele sunt principala soluţie pentru crearea de locuri de muncă, pentru reducerea fiscalităţii şi pentru o creştere economică superioară. De asemenea, ei ştiu că aţi minţit în opoziţie şi continuaţi să minţiţi şi ca prim-ministru.