Zi solicitantă pentru pirotehniştii vrânceni

Filed under Social

În data de 06.03.2018, mai multe apeluri primite la numărul unic de urgenţă 112, au chemat la intervenţii echipa pirotehnică din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Anghel Saligny” al județului Vrancea.

Prima misiune s-a desfăşurat în comuna Pufeşti, satul Domneşti, unde un cetăţean care dezafecta o anexă a locuinţei a descoperit 13 proiectile de diferite calibre, respectiv: două proiectile perforante calibru 47 mm; şapte proiectile explozive 20 mm şi patru proiectile perforante calibru 20 mm.

În timp ce echipajul se deplasa către depozitul de muniţii, cu proiectilele preluate din prima intervenţie,  acesta a fost solicitat să intervină în comuna Vânători – Crângul Petreşti.Un pasionat căutător de comori, pe nume Ionel Sandu, a găsit îngropat, cu ajutorul unui detector de metale, un proiectil exploziv calibru 100 mm. Persoana este cunoscută  pirotehniştilor vrânceni, acesta solicitând în mod frecvent ajutorul echipei pirotehnice şi cu ocazia descoperirii altor elemente de muniţie.

Ultima intervenţie a avut loc în municipiul Focşani, pe strada Coteşti. Proprietarul unui imobil a găsit în urma unor lucrări de igienizare a grădinii, două proiectile ( 1 proiectil perforant calibru 85 mm şi un proiectil exploiv trasor calibru 100 mm).

Toate proiectilele descoperite au fost preluate și transportate în condiții de siguranță la depozitul special amenajat, în vederea distrugerii. Având în vedere că odată cu topirea zăpezii încep lucrările de igienizare a curţilor şi terenurilor agricole, dorim să facem cunoscute măsurile de siguranţă în cazul descoperirii unor elemente de muniţie. Astfel, persoanele fizice şi juridice care iau cunoştinţă de existenţa muniţiilor au obligaţia să anunţe de îndată centrul operaţional din cadrul serviciului de urgenţă profesionist, dispeceratul integrat de urgenţă (112), poliţia sau primarul, după caz. Efectuarea acestui anunţ nu implică cu nimic cetăţeanul, însă neinformarea autorităţilor se sancţionează potrivit legislaţiei în vigoare.

Se interzice persoanelor fizice neautorizate să ridice, să manipuleze ori să utilizeze muniţia neexplodată.

Sub denumirea generală de muniţii sunt incluse următoarele: cartuşele de toate tipurile,proiectilele,bombele,torpilele,minele,petardele,grenadele, orice elemente încărcate cu substanţe explozive.

În cazul descoperirii elementelor de muniţie se interzice:

 • ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe;
 • comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase;
 • lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă;
 • introducerea muniţiilor în foc;
 • topirea elementelor metalice de muniţii;
 • tăierea muniţiilor cu fierăstrăul, scule electrice sau prin sudură;
 • folosirea muniţiilor pentru improvizarea diferitelor unelte;
 • utilizarea pulberilor şi explozivilor provenite din muniţii în scopuri artizanale;
 • demontarea de la muniţii a focoaselor sau a altor elemente componente;
 • folosirea pentru joacă, de către copii, a unor muniţii, cum sunt: grenadele, proiectilele şi focoasele sau alte elemente ale acestora.

 

În zona în care sunt descoperite elemente de muniţie se interzice:

 • accesul persoanelor şi animalelor
 • executarea de săpături manuale sau cu mijloace mecanice de către persoane neautorizate;
 • aprinderea focului deschis;
 • executarea unor lucrări de îmbunătăţiri funciare;
 • circulaţia vehiculelor.

 

Obligaţiile cetăţenilor pentru prevenirea accidentelor în cazul descoperirii de muniţii neexplodate:

 • să anunţe de urgenţă organele de poliţie, autorităţile administraţiei publice locale sau inspectoratul pentru situaţii de urgenţă despre descoperirea de muniţii neexplodate;
 • să respecte regulile şi măsurile stabilite pentru zonele cu risc la descoperirea de muniţii neexplodate;
 • să asigure securitatea locului respectiv până la sosirea organelor de poliţie sau a personalului specializat al inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă.

 

În ciuda stării avansate de coroziune, muniţiile rămase neexplodate din timpul conflictelor militare pot fi încă active şi, manevrate necorespunzător, pot provoca adevărate tragedii. Neutralizarea şi distrugerea lor se execută numai de către specialiştii pirotehnicieni, care au pregătirea şi dotarea necesară pentru această misiune extrem de periculoasă.

 

 

 

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice al I.S.U. Vrancea

 

 

 

 

Lasă un răspuns