Acasă Comunicate de presa Ziua Europeană de luptă împotriva traficului de persoane – comunicat de presă...

Ziua Europeană de luptă împotriva traficului de persoane – comunicat de presă poliție

223
0
Reclama

Din anul 2007 Comisia Europeană a decis ca data de 18 octombrie să fie numită „Ziua Europeana de Luptă Împotriva Traficului de Persoane”, pentru a marca această zi la nivel local poliţiştii desfaşoară o campanie de conştientizare a cetăţenilor prin care dorim sa le aducem la cunoştinta modalităţile de racolare şi de exploatare ale traficanţilor şi nu în ultimul rând modalităţile de prevenire ale traficului de persoane.

În acest sens poliţiştii de la Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi cei de la Serviciul Ordine Publica – Proximitate, pe parcursul acestei săptamâni, vor desfăşura activităţi preventive în unităţile de învaţămant.

Reclama

Pentru a nu avea probleme cu reţele de trafic de persoane ofiţerii C.A.P.C. va aduc la cunoştintă fazele traficului de persoane, modalităţile de prevenire şi sancţiunile.

Recrutarea este prima fază a traficului şi constă în promisiunea mincinoasă de angajare a viitoarei victime în străinătate, făcută de o persoană numită recrutor.

Transportul are loc la scurt timp după recrutare, astfel încât victima să nu aibă timp să ia alta decizie. Transportul se efectuează de cele mai multe ori de recrutor şi se desfăşoară pe trasee bine stabilite dar care de obicei nu sunt cele comunicate iniţial victimei. De obicei transportul se face în grupuri de persoane ceea ce măreşte gradul de încredere al victimei.

Trecerea frontierei se face lagal, prin punctele de trecere sau ilegal, prin evitarea acestora, lucru realizat cu sprijinul unor “călăuze”. După trecerea frontierei persoanele din grup sunt separate şi dirijate pe rute diferite.

Vânzarea are loc în momentul predării victimei traficantului cumpărător.

Exploatarea constă în forţarea victimei prin violenţă să desfăşoare o activitate împotriva voinţei sale, prostituţie, muncă, cerşetorie, furt, etc.

Modalităţi de recrutare

  • Anunţuri în ziare, reviste sau internet cu privire la locuri de muncă date de:

– false agenţii de intermediere a forţei de muncă;

– false agenţii de modă;

– agenţii matrimoniale internaţionale;

– persoane fizice;

– propuneri directe făcute de cunoştinţe ocazionale, prieteni sau rude;

– promisiuni de câştiguri substanţiale în timp scurt;

– promisiuni privind asigurarea transportului, cazare şi hrană până la destinaţie;

– prezentarea cunoştinţelor din străinătate şi a posibilităţilor financiare ale acestora;

– prezentarea unor “poveşti” despre persoanele care au plecat şi s-au realizat în străinătate;

Recrutorii sunt atât bărbaţi cât şi femei şi par persoane demne de încredere, cu o situaţie materială bună.

Ei se bazează pe faptul că:

– vrei să ai bani şi să trăieşti bine

– vrei să te descurci pe cont propriu

– vrei să fii independent

Nu uitaţi

Câştigarea încrederii (tale) este principala sarcină a traficantului, traficul de persoane se realizează atât pe plan intern cât şi pe plan extern.

Dacă ţi s-a făcut o asemenea propunere?

Gândeşte-te de mai multe ori dacă:

– nu ai paşaport sau carte de identitate iar persoana care ţi-a făcut propunerea se oferă să ţi-l obţină în termen scurt;

– eşti minor şi ţi se spune că “se rezolvă” trecerea frontierei;

– ţi se reţine paşaportul sau cartea de identitate din diverse motive;

– ţi se cere să semnezi nişte acte cărora nu le înţelegi contextul, sau sunt într-o limbă străină pe care nu o cunoşti;

– ţi se oferă cadouri pentru acceptarea propunerii;

– nu ţi se cere o anumită experienţă sau calificare pentru locul de muncă propus;

 

Constituie infracţiune de trafic de persoane recrutarea, transportarea, cazarea sau primirea unei persoane, prin ameninţare, violenţă sau alte forme de constrângere, prin răpire, fraudă ori înşelăciune, abuz de autoritate sau profitând de imposibilitatea acelei persoane de a se apăra sau de a-şi exprima voinţa, ori prin oferirea, darea, acceptarea sau primirea de bani ori alte foloase pentru obţinerea consimţământului persoanei care are autoritate asupra altei persoane, în scopul exploatării acestei persoane şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 12 ani şi interzicerea unor drepturi.

Traficul de persoane săvârşit de două sau mai multe persoane împreună sau dacă s-a cauzat victimei o vătămare gravă a integrităţii corporale sau sănătăţii se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi.

Recrutarea, transportarea, transferarea, găzduirea sau primirea unei persoane cu vârsta cuprinsă între 15 şi 18 ani, în scopul exploatării acesteia constituie infracţiune de trafic de minori şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 12 ani şi interzicerea unor drepturi, iar dacă această faptă a fost săvârşită asupra unei persoane care nu a împlinit vârsta de 15 ani, pedeapsa este închisoare de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi.

Dacă vrei să pleci la lucru în străinătate.

Ţine cont de aceste măsuri preventive

toate agenţiile de intermediere a forţei de muncă să fie înregistrate la I.T.M în a cărui rază îşi au sediul;

– nu facilitează obţinerea locurilor de muncă decât firmele autorizate care au ca obiect de activitate acest lucru;

– dacă închei un contract de muncă cu o firmă iar contractul este redactat într-o altă limbă străină, cere traducerea acestuia şi atestăl împreună cu un jurist;

– nu da nimănui paşaportul/cartea de identitate sub nici un motiv, cu excepţia organelor abilitate să verifice actele de identitate ale statului român sau străin;

– nu accepta plecarea în străinătate cu acte false;

– înainte de a lua o hotărâre, consultă-te cu părinţii, prietenii sau alte persoane de încredere;

– lasă rudelor sau prietenilor, copii ale paşaportului, cărţii de identitate, contract de muncă sau orice alt document cu care pleci;

– nu împrumuta nimănui paşaportul pentru a părăsi ţara;

– adresează-te ambasadei României sau organizaţiilor umanitare atunci când te afli într-o situaţie critică în străinătate;

 

Pentru siguranţa ta, prudenţa este cea mai bună pază şi nu costă.

Nu ezita să te adresezi poliţiei la telefonul 112.

Compartimentul de Analiza si Prevenirea Criminalitatii

Lasă un răspuns