Acasă Social Ziua Europeană împotriva Traficului de Persoane

Ziua Europeană împotriva Traficului de Persoane

274
0
Reclama

Reclama

La data de 18 octombrie se sărbătoreşte Ziua Europeană împotriva Traficului de Persoane, prilej cu care, în cursul zilei de astăzi ofiţerii C.A.P.C., împreună cu reprezentantul Centrului Regional împotriva Traficului de Persoane Galaţi, d-na Cornelia Crişan, au organizat şi desfăşurat activităţi preventive la Grupul Şcolar „Simion Mehedinţi” Vidra şi la Şcoala Generală nr. 1 din sat Burca.

Cu această ocazie, elevii au participat la discuţii interactive pe tema traficului de persoane şi au vizionat filme reprezentative.

În cursul zilei de mâine, la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Focşani, ofiţerii C.A.P.C. vor oferi recomandări pe această linie iar poliţiştii de proximitate vor distribui pliante la şcolile de pe raza de competenţă.

Cadru legal

Constituie infracţiune de trafic de persoane recrutarea, transportarea, cazarea sau primirea unei persoane, prin ameninţare, violenţă sau alte forme de constrângere, prin răpire, fraudă ori înşelăciune, abuz de autoritate sau profitând de imposibilitatea acelei persoane de a se apăra sau de a-şi exprima voinţa, ori prin oferirea, darea, acceptarea sau primirea de bani ori alte foloase pentru obţinerea consimţământului persoanei care are autoritate asupra altei persoane, în scopul exploatării acestei persoane şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 12 ani şi interzicerea unor drepturi.

Traficul de persoane săvârşit de două sau mai multe persoane împreună sau dacă s-a cauzat victimei o vătămare gravă a integrităţii corporale sau sănătăţii se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi.

Recrutarea, transportarea, transferarea, găzduirea sau primirea unei persoane cu vârsta cuprinsă între 15 şi 18 ani, în scopul exploatării acesteia constituie infracţiune de trafic de minori şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 12 ani şi interzicerea unor drepturi, iar dacă această faptă a fost săvârşită asupra unei persoane care nu a împlinit vârsta de 15 ani, pedeapsa este închisoare de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi.

Modalităţi de recrutare

  • Anunţuri în ziare, reviste sau internet cu privire la locuri de muncă date de:

– false agenţii de intermediere a forţei de muncă

– false agenţii de modă

– agenţii matrimoniale internaţionale

– persoane fizice

  • Propuneri directe făcute de cunoştinţe ocazionale, prieteni sau chiar rude;
  • Promisiuni de câştiguri substanţiale în timp scurt;
  • Promisiuni privind facilitarea obţinerii paşaportului, asigurarea transportului, cazării şi hranei până la destinaţie;
  • Prezentarea cunoştinţelor din străinătate şi a posibilităţilor financiare ale acestora
  • Prezentarea unor „poveşti” despre persoanele care au plecat şi s-au realizat în străinătate.

Atentie!

Paşaportul sau alte documente privind identitatea pot fi reţinute doar de oficialităţile de la vamă sau poliţie. Nici o altă persoană nu are dreptul să le reţină.

Dacă vrei să pleci la lucru în străinătate, ţine cont de aceste măsuri preventive:

– toate agenţiile de intermediere a forţei de muncă să fie înregistrate la I.T.M în a cărui rază îşi au sediul

– nu facilitează obţinerea locurilor de muncă decât firmele autorizate care au ca obiect de activitate acest lucru

– dacă închei un contract de muncă cu o firmă iar contractul este redactat într-o altă limbă străină, cere traducerea acestuia şi atestăl împreună cu un jurist.

– nu da nimănui paşaportul, sub nici un motiv, cu excepţia organelor abilitate să verifice actele de identitate ale statului român sau străin.

– nu accepta plecarea în străinătate cu acte false

– inainte de a lua o hotărâre, consultă-te cu părinţii, prietenii sau alte persoane de încredere

– lasă rudelor sau prietenilor, copii ale paşaportului, cărţii de identitate, contract de muncă sau orice alt document cu care pleci

– nu împrumuta nimănui paşaportul pentru a părăsi ţara.

– adresează-te Ambasadei României sau organizaţiilor umanitare atunci când te afli într-o situaţie critică în străinătate.

Ieşirea din situaţia de trafic

În majoritatea cazurilor, victimele realizează pericolul doar în momentul în care sunt sechestrate şi/sau obligate să desfăşoare activităţi împotriva voinţei lor, ori când nu primesc decât o mică parte din ce li s-a promis ca plată, invocându-li-se diferite motive.
Ieşirea din aceste situaţii presupune:
1. Să obţineţi şi să reţineţi orice informaţie privind locaţia în care vă aflaţi (adresă, telefon, nume, etc.);
2. Informaţi orice persoană cu care veniţi în contact că sunteţi o victimă a traficului de persoane;
3. Transmiteţi un mesaj de ajutor către o rudă apropiată sau un prieten din ţară (prin telefon, e-mail etc.);
4. Dacă sunteţi în ţară, apelaţi gratuit linia telefonică 0 800 800 678

„Nu cred că mi se poate întâmpla tocmai mie” este o manieră de a gândi care poate conduce la experienţe cu urmări dureroase.

Compartimentul de Analiză şi Prevenirea Criminalităţii

Comisar de poliţie

Manolache Monica

Lasă un răspuns