Acasă Eveniment Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeii

Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeii

173
0
Reclama

Violența împotriva femeilor este tot mai mult recunoscută ca fiind una dintre cele mai serioase și urgente probleme ale tuturor timpurilor. În fiecare colț al lumii, efectul real și dăunător pe care violența îl are asupra femeilor împiedică progresele în multe domenii, inclusiv eradicarea sărăciei, pacea și securitatea în lume.

Când are loc, aceasta este de fiecare dată o încălcare a drepturilor lor, este un act criminal și un fapt inacceptabil.

Reclama

Această zi a fost marcată și de polițiștii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi Serviciului de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea, prin realizarea unor activități de prevenire la unele fabrici de confecții, unde personalului  angajat, preponderent de sex feminin, i-au fost prezentate repere legislative pentru protecţia femeilor în cazurile de violenţă în familie.

Tot astăzi, la Ateneul Popular ”Mr. Gheorghe Pastia” din municipiul Focșani, a avut loc un vernisaj-expoziție de pictură, sub sloganul ”Nouă ne pasă !”, lucrările fiind realizate de către cadre didactice și  talentați elevi ai Liceului de Artă ”Gheorghe Tăttărescu”, cărora la final, polițiștii le-au înmânat diplome.

Polițiștii vrânceni împreună cu reprezentanți ai Direcției de Sport și Tineret Vrancea și ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vrancea – Centrul maternal, au fost alături de elevii Școlilor Postliceale Sanitare ”Vasile Alecsandri”, ”Carol Davila” și ”Hippocrate”.

Grupul ţintă a fost ales pe considerentul că, la această vârstă, tinerele pot şi trebuie să înveţe să-şi aleagă parteneri cu care să construiască relaţii lipsite de orice formă de violenţă şi să le gestioneze în mod corect pe principiul egalităţii partenerilor.

De asemenea, tinerelor le-au fost făcute recomandări privind importanţa stabilirii unor reguli şi limite de toleranţă încă de la începutul unei relaţii, astfel încât aceasta să fie una sănătoasă, lipsită de forme de violenţă precum și asupra modalităţilor de respingere a unor comportamente agresive ale partenerului,.

Totodată, poliţiştii au informat tinerele prezente cu privire la prevederile legislative care vin în sprijinul victimelor violenţei domestice.

            Pentru a nu deveni victimă a violenţei în familie, poliţiştii vin cu următoarele  recomandări:

  • Evitaţi certurile în familie, mai ales cele generate de consumul de băuturi alcoolice, lipsa unui loc de muncă, gelozie, relaţii extraconjugale sau neonorarea obligaţiilor de întreţinere. Pentru aplanarea unor astfel de conflicte acţionaţi cu tact şi răbdare, neţinând cont de emotivitatea firească ce se instituie în aceste cazuri.
  • Dacă soțul sau alt membru al familiei este nervos, aflat sub influenţa băuturilor alcoolice sau are tendinţa de agresivitate, feriţi-vă din calea acestuia până la aplanarea conflictului.
  • Nu lăsaţi rudele să intervină în discuţii, deoarece acestea pot deveni părtinitoare.

 

        Dacă eşti  victimă a violenţei în familie:

 

-Sună la 112 – apel de urgenţă

-Mergi la cea mai apropiată unitate sanitară pentru a-ţi îngriji  sănătatea.

-Mergi la cea mai apropiată secţie de poliţie şi depune plângere scrisă pentru abuzul suferit.

-Solicită Judecătoriei emiterea unui ordin de protecţie , dacă viaţa, integritatea fizică sau psihică ori libertatea îţi este pusă în pericol.

-Solicită eliberarea certificatului medico-legal de la cel mai apropiat serviciu de medicină legală, certificat care va face diferența la încadrarea juridică a faptei.

-Contactează Serviciul Public de Asistenţă Socială de la nivelul primăriei sau Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului  pentru a te informa cu privire la serviciile gratuite de care poți beneficia.

Articolul precedentDESPRE ,,ÎNGERII PĂZITORI” – însemnări din Afganistan
Articolul următorMisiuni ale jandarmilor vrânceni
Ziar online de stiri si informatii din Vrancea

Lasă un răspuns