Ziua Protecției Civile deschide porțile instituției

Filed under Social

Miercuri, 28 februarie a.c., aniversăm 85 ani de la de la înfiinţarea Protecţiei Civile în România. La 28 februarie 1933 Regele Carol al II-lea semna Înaltul Decret Regal nr. 468, prin care se aproba „Regulamentul de Funcţionare a Apărării Pasive contra atacurilor aeriene”, acest moment fiind considerat data de naştere a Protecţiei Civile la noi în ţară.

Cu acest prilej, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea organizează activităţi dedicate aniversării Zilei Protecţiei Civile din România. În data de 28 februarie a.c., în intervalul orar 10.30 – 13.00, la sediul Inspectoratuluipentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea se va organiza „Ziua Porţilor Deschise”. Astfel, pompierii au pregătit pentru cei care doresc să se familiarizeze cu specificul instituţiei expoziţii cu tehnica aflată în dotare. De asemenea, vizitatorii vor fi informaţi despre riscurile specifice şi modul de comportare în diferite situaţii de urgenţă. Aniversarea Zilei Protecţiei Civile din România este un prilej de retrospectivă a activităţilor desfăşurate de-a lungul timpului, în misiunile de salvare a cetăţenilor ameninţaţi de conflagraţii militare, calamităţi naturale şi alte catastrofe. Dacă la înfiinţare structura s-a subordonat Ministerului de Interne, pe timpul celui de-al II-lea război mondial aceasta a funcţionat în Comandamentul Apărării Pasive din Ministerul Aerului şi Marinei, iar în perioada postbelică a fost transferată la Ministerul Forţelor Armate. În anul 1952 se înfiinţa Apărarea Locală Antiaeriană şi Comandamentul Apărării Locale Antiaeriene, cu primele state-majore regionale şi servicii specializate la nivelul localităţilor şi unităţilor economice. Actualmente, formaţiunile de protecţie civilă îşi desfăşoară activitatea în cadrul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă. De-a lungul timpului, organismele militare şi civile ale protecţiei civile şi-au dus la bun sfârşit, cu devotament şi profesionalism, atribuţiile ce le revin, în numeroasele intervenţii în zone de risc, pentru combaterea efectelor inundaţiilor, a alunecărilor de teren, a înzăpezirilor sau accidentelor rutiere, asanarea teritoriului de muniţia rămasă neexplodată din timpul conflictelor armate.

 

*       *     *

Îi aşteptăm cu drag pe toţi cei care doresc să cunoască îndeaproape activitatea pompierilor vrânceni, pe strada Dornişoarei nr. 10 din municipiul Focşani, la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea.

 

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice al I.S.U. Vrancea

 

Lasă un răspuns