Ziua Siguranţei pe Internet

Filed under Social

Safer Internet Day Ziua Sigurantei pe Internet este un eveniment de anvergura europeana, desfasurandu-se anual în luna februarie sub egida retelei europene „INSAFE” – European Safer Internet Network în cadrul programului Safer Internet Plus al Comisiei Europene.

Ziua Sigurantei pe Internet are ca scop promovarea utilizarii intr-un mod mai sigur si responsabil a tehnologiei on-line si a telefoanelor mobile, mai ales de copii şi adolescenţi, precum şi constientizarea şi educarea acestora asupra pericolelor navigarii nesupravegheate pe Internet.

 

Pentru a marca ziua de 9 februarie a.c. poliţiştii vrânceni în colaborare cu D.J.S.T. Vrancea au organizat dezbateri cu elevii pe acestă temă. În cadrul activităţii au fost purtate discuţii interactive şi au fost ofetite recomandări pentru a nu fi victime ale persoanelor rău-inteţionate.

 

SFATURI GENERALE PENTRU NAVIGAREA SIGURĂ PE INTERNET

-Nu oferiți necunoscuților de pe internet informații despre dumneavoastră sau familie (număr de telefon, fotografii, adresa de acasă, locul de muncă al dumneavoastră sau al rudelor etc.).

– Aveți grijă cum postați fotografii cu dumneavoastră sau cu familia! Restricționați accesul necunoscuților la profilul dvs. Nu uitați că fotografiile sau filmulețele, odată postate, pot rămâne pentru totdeauna pe alte computere și servere, chiar dacă veți șterge postarea inițială.

– Nu tot ceea ce citiți sau vedeți pe internet este adevărat. Oricine poate crea pagini web sau poate posta știri, fotografii, filme. Fotografiile și filmele pot fi truncate pe calculator cu ușurință. Pentru a verifica dacă o informație este reală, verificați mai multe surse de informare.

– Atenție! Frazele sau pozele preluate dintr-un material de pe internet trebuie însoțite de precizarea sursei, pentru a nu fi considerat plagiator.

– Păstrați secretă parola de e-mail și nu o dezvăluiți nici măcar prietenilor! Dacă bănuiți că parola v-a fost descoperită, schimbați-o imediat! În acest fel nimeni nu vă poate citi mesajele personale și nu vă poate folosi contul pentru a trimite e-mail-uri care par din partea dumneavoastră.

– Când vă creați adresa de e-mail, folosiți un pseudonim, o prescurtare și în niciun caz numele întreg, data nașterii sau orice altceva ce poate fi cunoscut sau recunoscut despre dumneavoastră cu ușurință.

– Parola e bine să aibă cel puțin 12 caractere, să conțină litere, cifre și semne de punctuație și să fie cât mai greu de ghicit, chiar și pentru cei care vă cunosc foarte bine. Nu folosiți datele de naștere sau alte cuvinte pe care cei din jur știu că le preferați și pe care le-ar putea ghici.

– Pentru protecția computerului, scanați atașamentele de e-mail înainte de a le deschide.

– Nu descărcați și nu instalați programe pirat sau pe care nu le cunoașteți; ele pot distruge date din calculatorul dvs.

– Navigarea pe Internet este sigură când vă personalizați browser-ele să nu rețină parole, date de identificare și să nu dea accept la comunicarea oricăror date motivate ca fiind ‘în interes statistic’ etc.

– Puteți oricând să vă opriți din navigarea pe internet sau să refuzați continuarea unei discuții pe chat, dacă s-a întâmplat ceva care nu v-a plăcut sau care v-a speriat.

– Dacă primiți e-mail-uri, fișiere, fotografii sau programe de instalare de la cineva pe care nu-l cunoașteți sau care vi se par suspecte, nu le deschideți, ștergeți-le imediat. Ele pot avea viruși sau programe care pot citi date de pe calculatorul dumneavoastră. Cereți ajutorul unei persoane specializate când observați că nu mai funcționează normal computerul.

– Atunci când utilizați camerele web, pentru siguranța dvs., nu comunicați decât cu persoane de încredere. Informațiile pe care le pot afla necunoscuții sunt la fel de importante ca și cum v-ar deschide ușa casei în realitate. Ei văd ce lucruri de valoare sunt în casă, vor cunoaște programul familiei și multe alte date care v-ar putea pune în pericol, dacă ar dori să vă viziteze sau să vă șantajeze.

– Dacă vreți să vă întâlniți față în față cu o persoană cunoscută pe Internet, anunțați pe cineva din familie sau dintre prieteni, fixați întâlnirea numai într-un loc public intens circulat și mergeți eventual cu cineva de încredere, care vă poate apăra la nevoie. Pentru a evita orice pericol, nu folosiți telefonul personal când sunați pe cineva întâlnit pe Internet.

– În cazul în care cineva vă transmite fotografii sau propuneri indecente, puteți raporta acest lucru la Internet Hotline — www.safernet.ro

– Mențineți permanent protecția computerului și folosiți întotdeauna un program anti-virus actualizat. Pentru orice descărcați de pe internet, trebuie să se urmeze regula

 

 

Lasă un răspuns